Gwyneth Kate Paltrow werd geboren in Los Angeles (Californië). Ze werd in eerste instantie bekend als de vriendin van Brad Pitt, maar ze is tegenwoordig vooral bekend van haar eigen filmrollen, waaronder Shakespeare in Love, waarvoor ze een Oscar won. Alhoewel ze Amerikaanse is, spreekt ze in enkele films (b.v. Emma) naar men zegt met een foutloos Brits accent. Ze woont met haar gezin in Engeland.

Paltrow is de dochter van televisieproducent en regisseur Bruce Paltrow en actrice Blythe Danner. In 1991 maakte ze haar filmdebuut in Shout. Datzelfde jaar speelde ze de jonge Wendy in Hook van Steven Spielberg. De jaren daarna speelde ze kleine rollen in films als Malice, Flesh and Bone, Mrs.Parker and the Vicious Circle en Jefferson in Paris, tot ze in 1995 haar grote doorbraak beleefde met de film Se7en. In deze film speelde ze een kleine maar belangrijke rol als de vrouw van Brad Pitt. De twee kregen ook in het echt een relatie. De relatie kreeg veel aandacht in de pers, en Paltrow was op slag beroemd. Twee jaar later was de relatie voorbij. Nadien had ze onder meer een relatie met Ben Affleck, b.v. in 1999 toen deze “Forces of nature” draaide, waarin ook haar moeder een rol had.
In 1996 kreeg ze ook aandacht voor haar filmwerk, toen ze de titelrol kreeg in Emma, naar de roman van Jane Austen. Director Douglas McGrath decided to bring in Gwyneth Paltrow to audition for Emma Woodhouse after a suggestion from his agent, and after seeing her performance in Flesh and Bone (1993). While she recovered from wisdom-tooth surgery, Gwyneth Paltrow had a month to herself to do her own research for the part of Emma Woodhouse. She also studied horsemanship, dancing, singing, archery and the “highly stylized” manners and dialect during a three-week rehearsal period. Of his decision to bring Gwyneth Paltrow in for the lead, McGrath revealed: “The minute she started the read-through, the very first line, I thought, ‘Everything is going to be fine; she’s going to be brilliant.'” Following the read through, Harvey Weinstein decided to give the film the green-light. However, he wanted Paltrow to appear in The Pallbearer (1996) first, before going ahead and allowing the film to be made. Douglas McGrath had initially wanted to write a modern version of the novel, set on the Upper East Side of New York City. Harvey Weinstein, however, liked the idea of a contemporary take on the novel. McGrath was unaware that Clueless (1995) was already in production, until plans for Emma were well underway.

In een artikel van The New York Times uit 2017 vertelde Paltrow onder meer hoe Weinstein zich in 1996 aan haar vergreep in een hotelkamer. Ze was toen net aangekomen voor haar hoofdrol in de film ‘Emma’. Weinstein zou niet alleen aangegeven hebben dat hij Paltrow intiem wilde masseren, maar zou haar toen ook ongewenst betast hebben. De actrice hield het misbruik echter niet voor zich, en vertelde over het incident tegen Brad Pitt, haar toenmalige partner. Die zou de gevallen filmmaker daarop hebben geconfronteerd tijdens een filmpremière. Weinstein was woest, en belde Paltrow op om haar te waarschuwen dat ze nooit meer over het voorval mocht praten. Maar daar kwam uiteindelijk dus toch verandering in, met alle gevolgen van dien voor Weinstein. Het was ook de aanzet voor de #metoo-affaire.

In 1998 speelde ze de hoofdrol in vijf verschillende films. Vooral Sliding Doors en Shakespeare in Love waren succesvol. In “A perfect murder” van Andrew Davis is ze de vrouw van Michael Douglas en de minnares van Viggo Mortensen. To calm her and create a certain atmosphere of intimacy before filming the lovemaking scenes, Viggo Mortensen sang a couple of love songs to Gwyneth Paltrow that he learned in Argentina when he was young. In an interview he said, “I don’t know if that ended up scaring her instead.”
In 1999 speelde ze samen Matt Damon, Jude Law, Philip Seymour Hoffman en Cate Blanchett in The Talented Mr. Ripley, in 2000 gevolgd door Duets, een film van haar vader, Bruce Paltrow. In 2003 was ze Sylvia Plath in de film Sylvia. In deze film speelde ze dan weer voor het eerst samen met haar moeder. In 2011 like most of the all-star cast she took very little pay to be in the movie Contagion by Steven Soderbergh. Gwyneth Paltrow worked basically for free and shot her scenes in less than three days.
Op 5 december 2003 trouwde Paltrow met Chris Martin, de zanger van Coldplay. In 2004 werd hun dochtertje geboren, in 2006 volgde een zoontje. Op 25 maart 2014 besloten Paltrow en Chris Martin te gaan scheiden. [Wikipedia]

Referentie

T.D.S., Waarom Gwyneth Paltrow dé sleutel bleek tot het ontmaskeren van Harvey Weinstein, Het Laatste Nieuws 11 september 2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.