Vandaag is het al 25 jaar geleden dat ik in het kader van het Festival van Vlaanderen een masterclass van Tom Beghin bijwoonde in het Bisschoppelijk Paleis in Gent over de Oostenrijkse componist Joseph Haydn.

Na een prachtige Haydn-CD werd Tom Beghin (°1968) in de zomer van 1996 benoemd tot docent historische uitvoeringspraktijk aan de University of California in Los Angeles. Deze Amerikaanse belangstelling kwam niet helemaal onverwacht, aangezien hij daar ook had gestudeerd aan de Cornell University bij Malcolm Bilson. Daarvóór had hij hier in België in Brussel en aan het Lemmensinstituut gestudeerd bij Alan Weiss. Tussendoor heeft hij er ook nog drie jaar Zwitserland opzitten bij Rudolf Buchbinder. Toen wilde hij nog altijd een “modern” pianist worden, maar in Basel ontdekte hij de pianoforte. Zijn eerste opname betrof eveneens Haydn, maar dan vocaal werk i.s.m. de sopraan Andrea Folan. Hij bereidde in die tijd een doctoraal proefschrift voor over de retoriek van de Duitse componist Johann Nikolaus Forkel (1749–1818).
Het jaar 2000 was nog maar pas begonnen toen Beghin zowaar het nieuws haalde. Samen met producer Koen Uvin werd hij immers aangehouden aan de Canadese grens omdat hij ivoor trachtte binnen te smokkelen in het land. Het ivoor in kwestie waren de toetsen van zijn piano, waarmee hij in Toronto een opname wilde maken.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.