Het Feestlokaal Vooruit werd in 1913 door de Gentse socialistische coöperatie opgetrokken om plaats te bieden aan de talrijke socioculturele verenigingen van de beweging, en om het volk « opvoedende ontspanning » te bieden. Maar in de loop der jaren was die functie verloren gegaan. In de jaren tachtig waren er echter een aantal jonge snoeshanen die besloten hadden deze cultuurtempel nieuw leven in te blazen…
De exploitatie van Vooruit was door de jaren heen niet altijd een onverdeeld succes. Vooral na de tweede wereldoorlog kreeg men het lastig; ondanks de vernieuwingswerken in de jaren ’50, bleef het publiek meer en meer weg. Televisie en andere moderne ontspanningsmiddelen wonnen het van de traditionele volksvermaken die in het Feestlokaal steeds aan bod kwamen. Het werd een teloorgang, hoewel de exploitatie nooit ophield.
In dit gebouw is vandaag de VZW Sociocultureel Centrum Vooruit gevestigd, die zich tot doel heeft gesteld om er een nieuw progressief ontmoetingscentrum uit te bouwen.
In dit beginstadium is er een intense samenwerking met de eigenaar van het gebouw — nog altijd de Gentse coöperatie — die de fondsen ter beschikking stelt voor de noodzakelijke restauratiewerken. Het beleid en de exploitatie van het centrum liggen volledig in handen van de nieuwe VZW, die op dat vlak een totale autonomie bezit.
De grote oppervlakte van het gebouw maakt het mogelijk dat in principe alle culturele disciplines naast elkaar aan bod komen, en dat er activiteiten georganiseerd worden voor verschillende publieksgroepen : een namiddagfeest voor de derde leeftijd, een politiek debat en een stevig rockconcert kunnen zelfs op dezelfde dag plaats hebben.
Het ligt zeker in de bedoeling om zo’n multiculturele programmatie na te streven. Gedeeltelijk door zelf activiteiten te organiseren maar ook door het gebouw ter beschikking te stellen van personen en verenigingen die uit eigen initiatief willen organiseren.
Het Feestlokaal Vooruit heeft ook altijd een rol gespeeld in de geschiedenis van de socialistische arbeidersstrijd; bij deze traditie wil het nieuwe centrum zich nadrukkelijk aansluiten. Het is bijgevolg erg belangrijk dat er een kans, begeleiding en service verleend wordt aan precies die kunstenaars en organisatoren die vanuit een progressieve en vernieuwde ingesteldheid werken.
Eén en ander wordt al meteen duidelijk tijdens het feestelijke « openingsgebeuren » van 17, 18 en 19 september 1982. Het begint allemaal op vrijdag 17 september om 20 u met animaties in het café en de balzaal. Naast The Five Pennies en het Super Combo Creole zullen ook nog tal van andere gasten een verrassingsoptreden weggeven. En wat meer is : het is allemaal gratis.
Op zaterdag 18 september is er om 20 u dan de première van « De voetwassing », een toneelstuk van Marie-Louise Fleisser door het gezelschap « De Sluipende Armoede ». Hier bedraagt de toegang 120 en 150 fr.
Op de dag des Heren (’s zondags dus) is het echter weer al gratis wat de klok slaat. En wat slaat ze ? Om 11.30 u een aperitiefconcert met het Brecht-Eislerkoor en om 14.30 u een bal voor de derde leeftijd met deelname van Frans Bonne en het Gentse Amusement.
Referentie
Ronny De Schepper, Een nieuwe “Vooruit”, De Rode Vaan nr.38 van 1982