Vandaag is het veertig jaar geleden dat in Antwerpen op zijn 73ste Gustave Roth is overleden, een van de beste Belgische boksers ooit.

In feite heette hij Gustave Scillie, maar omdat zijn oudere broer – Henri Scillie – ook profbokser was, werd hij verplicht een andere familienaam aan te nemen. Hij koos die van zijn moeder. Roth, in het begin een weltergewicht, werd Europees kampioen op zijn 20ste en verdedigde zijn titel 12 keer met succes. De 13de keer werd hij uitgesloten wegens een kopstoot, maar een jaar later had hij zijn titel terug. Op 29 oktober 1936 werd hij ook wereldkampioen bij de halfzwaargewichten door de Duitser Adolf Witt op punten te verslaan. Daarmee is hij één van de schaarse Belgen die ooit een wereldtitel (IBU) boksen op zijn palmares mocht bijschrijven.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.