Vandaag is het al 25 jaar geleden dat de Italiaanse wielrenner Donato Piazza is overleden.

Donato Piazza won als amateur in 1950 de Gran Premio Liberazione, de Coppa del Re en Milano-Busseto. Het spreekt dus vanzelf dat hij door profploegen in de gaten werd gehouden. Het was met name de Bianchi-ploeg van Fausto Coppi die hem binnenrijfde. Hij zou er blijven tot en met 1954. In die periode won hij o.a. vier etappes in de Ronde van Marokko (drie in ’52 en één in ’54). Hij werd ook twee keer Italiaans kampioen achtervolging (in 1952 en 1953) en won ei zo na Parijs-Roubaix in 1953. Hij werd echter van de overwinning gehouden door onze landgenoot Germain Derycke.
Daarna stapte hij voor twee jaar over naar de fameuze Nivea-ploeg van Fiorenzo Magni, waarmee hij eind ’54 nog derde was geëindigd in de Trofee Baracchi. Hier was hij wel zeer succesvol. Het eerste jaar won hij Sassari-Cagliari en twee etappes in de Ronde van Spanje. Het tweede jaar voegde hij daar ook nog een ritzege in de Ronde van Italië aan toe. In Milaan-San Remo eindigde hij achtste in 1956. (De Ronde van Lombardije is nooit spek voor zijn bek geweest. Zijn beste uitslag was twintigste in 1954.)

36 donato piazza

Het was dan ook niet verwonderlijk dat hij het in 1957 als absolute kopman wilde proberen (bij de Bottecchia-ploeg, zie foto 2). Dat liep echter niet zo goed af. Zowel in de Ronde van Italië als in die van Spanje bereikte hij de eindmeet niet, al won hij wel een (halve) rit in die Vuelta. Op piste werd hij nog omniumkampioen.
Daarna volgde nog het gebruikelijke “jaar te veel”, waarbij hij de kleuren van de Molteni-ploeg droeg. Hij zou er zelfs nog een jaar als individueel aan toevoegen, maar toen was hij helemààl onzichtbaar…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.