Vandaag is het precies negentig jaar geleden dat de Brits-Amerikaanse actrice Peg Entwistle zelfmoord heeft gepleegd door van de H van de letters van “Hollywood” te springen.

Hoewel Entwistle geboren was in Wales, verhuisde het gezin al snel naar Londen, waar ze haar jongste jaren doorbracht. Ze groeide daar op in de chique wijk Kensington. Al op jonge leeftijd had ze veel interesse in acteren en bedacht voor zichzelf de naam ‘Peg’, omdat ze dat minder stijf vond klinken dan haar echte naam, Millicent.
In maart 1916 besloot de vader van Peg met zijn gehele gezin te emigreren naar New York. Hij dacht dat zij een gelukkiger leven konden leiden in Amerika.
Na veel kleine rolletjes te hebben gespeeld belandde Peg Entwistle in 1925 in Boston, waar ze iets meer naam kreeg. Nog hetzelfde jaar keerde ze terug naar New York, waar ze een rol kreeg in een stuk op Broadway, Shakespeares ‘Hamlet’. Snel daarna kreeg ze ook een rol in Henrik Ibsens ‘The Wild Duck’, namelijk die van Hedwig.
In juni 1926 sloot ze zich aan bij de New York Theatre Guild. Bij dit gezelschap stond ze in diverse stukken, zoals ‘The Man from Toronto’. In 1927 speelde ze voor het eerst in een langer lopende productie, ‘Tommy’. In deze voorstelling trad ze 232 keer op.
1927 was ook het jaar waarin ze in het huwelijk trad met mede-acteur Robert Keith. Het jaar leek voor haar niet op te kunnen, maar toen besloot ze te spelen in het stuk ‘The Uninvited Guest’. Het stuk werd door alle recensenten neergesabeld, maar ze waren wel unaniem: Peg Entwistle wist zich als enige erg goed overeind te houden. Hoewel de kritiek dus niet Entwistles acteerprestaties betrof trok ze zich de kritiek op het stuk persoonlijk aan.
In 1932 werd Peg Entwistle naar Hollywood gehaald door enkele producenten die dachten dat zij de nieuwe grote filmster kon worden. Toch wilde ze haar toneelloopbaan niet opgeven en stond ze in Hollywood in het stuk ‘The Mad Hopes’. Zowel het stuk als de prestaties van Entwistle werden door de critici met gejuich ontvangen. Haar filmdebuut maakte ze niet snel daarna in ‘Thirteen Women’. Deze film werd echter een complete mislukking. Het duurde dan ook vrij lang voordat deze in de bioscopen terechtkwam omdat de producenten hem te slecht vonden en er behoorlijk in de film werd geknipt en gesneden om hem toch nog toonbaar te maken aan het publiek. Voor Entwistle was dit alweer een zware klap. Ze had zich geheel geconcentreerd op haar filmloopbaan en deze gebeurtenis gaf haar zelfvertrouwen een flinke deuk.
Kort daarna heeft Peg Entwistle dan ook op merkwaardige wijze een eind gemaakt aan haar leven: op 16 september 1932 sprong ze van de letter ‘H’ die deel uitmaakt van de bekende ‘Hollywood’-letters in de bergen bij Hollywood (destijds stond er nog ‘Hollywoodland’). Haar lichaam werd pas twee dagen later gevonden in het onder de letters gelegen ravijn.
De oom van Entwistle gaf daags na haar zelfmoord een verklaring aan de pers. Op de dag van haar zelfverkozen dood zei ze haar oom dat ze even naar de apotheek ging omdat ze zich niet goed voelde en daarna een vriendin zou bezoeken. In werkelijkheid is ze regelrecht naar de Hollywoodletters gelopen en heeft achter de letter ‘H’ haar jas, schoenen en haar handtas met daarin een zelfmoordbriefje achtergelaten. Vervolgens is ze met een ladder van een bouwvakker die aan de letters reparaties moest uitvoeren boven op de ‘H’ geklauterd en is ze haar dood tegemoet gesprongen. Vreemd genoeg stond de ladder daar onbeheerd en heeft niemand het incident zien gebeuren.
Op het zelfmoordbriefje van Peg Entwistle stond de volgende tekst: ‘Ik ben bang, ik ben een lafaard, ik heb spijt van alles. Als ik dit eerder had gedaan had ik mezelf een hoop ellende bespaard. P.E.’
Volgens haar oom had ze bewust ervoor gekozen om van de Hollywoodletters te springen als symbolische daad, omdat ze zich door de filmindustrie verraden voelde.
Bizar genoeg kreeg de oom van Peg op de dag dat ze dood werd gevonden een brief onder ogen die bij de post zat en aan haar geadresseerd was. Ze had een grote rol gekregen in een toneelstuk, waarbij haar personage aan het eind van het stuk zelfmoord zou plegen.
Uit het rapport van de lijkschouwer bleek dat Entwistle is overleden door ‘een zelfmoordactie, waarbij ze meerdere fracturen in haar lichaam heeft opgelopen, evenals een verbrijzeld bekken. Het staat vast dat ze ondanks haar zware verwondingen nog geruime tijd heeft geleefd.’
Peg Entwistle werd gecremeerd in Hollywood. In 1933 is de urn met haar as naar Glendale in Ohio gevlogen, waar ze is bijgezet in het familiegraf.
De actrice Bette Davis heeft altijd haar bewondering geuit voor het toegewijde toneelspel van Peg Entwistle. In interviews gaf Davis vaak aan dat ze erg onder de indruk was van haar spel en dat ze net zo’n actrice zou willen zijn als zij. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.