Op 4 september 1962 namen The Beatles op verzoek van producer George Martin “How do you do it” op in de Abbey Road Studios in Londen, tegelijk met hun eigen nummer Love Me Do. The Beatles zagen veel meer in hun eigen nummer, en dat werd uiteindelijk ook hun eerste single en met een 17e plaats in de UK Singles Chart ook hun eerste hitje. De Beatles-versie van How Do You Do It? werd voor het eerst uitgebracht op het verzamelalbum Anthology 1 van 1995.

How Do You Do It? is een liedje dat is geschreven door de Engelse liedjesschrijver Mitch Murray en werd eerst aangeboden aan de zanger Adam Faith, maar die zag er niets in. George Martin, de latere producer van The Beatles, vond het een leuk nummer, en probeerde The Beatles over te halen om het op te nemen. De groep, die toen buiten Liverpool nog nauwelijks bekend was, zag er echter weinig in. Het nummer leek volgens hen te veel op het standaardrepertoire dat in die tijd gebruikelijk was. The Beatles wilden met iets nieuws komen. 

George Martin, die overtuigd was van de hitpotentie van het nummer, zocht een nieuwe gegadigde voor How Do You Do It? Dat werd Gerry Marsden van Gerry & the Pacemakers, ook een groep uit Liverpool en net als The Beatles gemanaged door Brian Epstein. Op 22 januari 1963 zette de groep het nummer op de plaat en volgde daarbij nauwkeurig het voorbeeld van The Beatles. Martin had hun die opname laten horen. De plaat, de eerste van Marsden en zijn groep, kwam in maart 1963 op de markt en haalde de eerste plaats in de UK Singles Chart. The Beatles van hun kant behaalden met “Love me do” slechts de 17e plaats in de Britse top 50. De BBC speelde het nummer slechts met mondjesmaat. De zender die het voor het eerst speelde was trouwens Radio Luxemburg. De zeventiende plaats op de hitparade was dan ook vooral te danken aan het feit dat Epstein zelf een hele hoop exemplaren had gekocht. In Nederland werd de single voor het eerst uitgebracht in februari 1963 (Odeon 29469), maar werd pas een jaar later een klein hitje (nummer 27). Hoe het zat in Vlaanderen heb ik niet kunnen terugvinden.

Zoals gezegd gingen op 6 juni 1962 The Beatles voor de allereerste maal naar de Abbey Road Studios in Londen om muziekproducent George Martin te ontmoeten en enkele nummers op te nemen. Dit bezoek aan de studio was geregeld door hun manager Brian Epstein. Het is onduidelijk of het die dag ging om een eerste echte opname of dat het ging om een auditie om een platencontract te verdienen. Volgens McCartney was er sprake van een auditie voor George Martin.

Op 6 juni namen The Beatles verschillende nummers op, waaronder Love Me Do. Die dag speelde Pete Best de drums. Na afloop van de sessie beluisterde George Martin de gemaakte opnamen. Martin was tevreden over de opnamen en besloot de groep een platencontract aan te bieden voor het Parlophone-label van EMI. Over één aspect was hij echter niet tevreden en dat was de kwaliteit van het drumwerk van Pete Best.

Toen de andere drie Beatles, John Lennon, Paul McCartney en George Harrison dit vernamen, drongen ze bij manager Epstein aan op het ontslag van drummer Best. Op 16 augustus 1962 werd Best ontslagen. Daarna werd Ringo Starr, drummer van de Liverpoolse band Rory Storm and the Hurricanes, gevraagd om de nieuwe drummer van The Beatles te worden. Starr had al vaker meegespeeld met de band, bijvoorbeeld tijdens afwezigheid of ziekte van Best.

Pete Best van zijn kant kreeg van Brian Epstein een plaatsje aangeboden bij Lee Curtiss & the All Stars, waar hij zich niet zo slecht voelde… tot Beatlemania een aanvang nam. Vanaf dan zou hij zijn ontslag nooit kunnen verwerken en probeerde hij op een enigszins degoutante manier zijn graantje mee te pikken. Zo verliet hij de groep van Lee Curtiss, nam Tony Waddington en Wayne Bickerton mee als songschrijvers en noemde zijn groep: Best of the Beatles! En alsof dat nog niet genoeg was, stond op de cover van de elpee een foto van The Beatles, genomen door Astrid Kirchherr in Hamburg, met gewoon een cirkeltje rond het hoofd van Pete Best. Het mocht niet baten, het publiek (behalve een buurjongen van mij) trapte niet in het boerenbedrog, al zouden Waddington en Bickerton uiteindelijk in de jaren zeventig toch nog succes kennen als songwriters voor… The Rubettes!

Op 4 september gingen The Beatles voor de tweede maal naar de Abbey Road Studios om hun eerste single op te nemen. Die dag speelden ze ongeveer 15 takes van Love Me Do, ditmaal met Ringo Starr als drummer. George Martin was echter niet tevreden over Starrs drumspel van die dag. Daarom werd op 11 september nogmaals Love Me Do opgenomen. Ditmaal mocht Starr niet de drums spelen. De producent van die dag, Ron Richards, boekte sessiedrummer Andy White om de drums te spelen op Love Me Do. Die dag speelden The Beatles, met White op de drums, 18 takes van het nummer. De 18e take werd als beste take gezien en werd gemixt om op single uitgebracht te worden met P.S. I Love You.

De opname van Love Me Do van 6 juni met Pete Best op drums is pas in 1995 uitgebracht op Anthology 1. Op de eerste uitgave van de single Love Me Do in 1962 is de versie van 4 september met Ringo Starr te horen. Op latere uitgaven van de single is de versie van 11 september met Andy White te horen. Ook op het album Please Please Me is de versie met Andy White gebruikt. (Wikipedia)

Hoewel Love Me Do dus in 1962 is uitgebracht, werd het nummer al in 1958 geschreven door Lennon en McCartney. In die tijd schreven Lennon en McCartney geregeld nummers in het ouderlijk huis van McCartney aan Fourthlin Road in Liverpool terwijl ze spijbelden van school. McCartney en Lennon lijken verschillende herinneringen te hebben over wie het nummer voornamelijk geschreven heeft. McCartney herinnert zich dat hij misschien het originele idee voor het lied had, maar dat het voor de rest gezamenlijk is geschreven. Volgens Lennon was het nummer vooral McCartneys idee, maar schreef hij het middenstuk van het nummer. Alleszins is het nummer een uitzondering op de regel dat wie het idee had, ook de solo mocht zingen, want het is John Lennon die de strofen zingt. Paul McCartney neemt enkel over in het refrein omdat John dan mondharmonica speelt.

Ronny De Schepper

4 gedachtes over “Zestig jaar geleden: The Beatles nemen “Love me do” op

  1. The Beatles, een pracht band met schitterende songs maar helaas ver voor mijn tijd. Tegen de tijd dat ik een eigen smaak ontwikkelde voor muziek waren ze al geschiedenis. Als jongere ga je daar niet op zoek voor inspiratie. Maar een topband waar van er maar weinigen kunnen bestaan.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.