The Load-Out en Stay zijn twee nummers die door Jackson Browne werden samengevoegd voor zijn livealbum Running on Empty. De tracks zijn opgenomen in de Merryweather Post Pavillion te Columbia (Maryland) op 27 augustus 1977. De nummers staan ieder als aparte track vermeld, doch ze gaan pauzeloos in elkaar over.

The Load-Out (een compositie van Browne zelf) is in de eerste plaats een eerbetoon aan roadies maar ook wel aan het publiek. Terwijl de zanger naar het hotel mag, moeten roadies het hele podium afbreken (“inschepen”) om het de volgende dag weer “uit te schepen” en op te bouwen en zo een gehele tournee lang. Jackson begint het lied zichzelf begeleidend op de piano; vervolgens zet de steelgitaar van David Lindley in, die ook het hoge stemmetje zingt, om vervolgens de band toe te laten.

Stay is een cover van de doo-wophit van Maurice Williams & The Zodiacs uit 1960, geschreven door Williams en Bryan Garofalo. Het sluit muzikaal naadloos aan op zijn voorganger, maar qua thema staat het er haaks op. De artiest wil nog best verder spelen, als het publiek het maar wil. Het lied ging oorspronkelijk over de poging van de schrijver om zijn vriendinnetje wat langer bij zich te houden; de tekst werd echter aangepast aan de nieuwe context.

De combinatie is in tegenstelling tot wat men beweert wél als single verschenen (zie bovenaan), met op de B-kant “Rosie”). Alleen in de Verenigde Staten werd de single een succes (plaats nr.20). In Nederland staat het wel relatief hoog genoteerd in de Radio 2 Top 2000 voor een nummer dat nooit als single is uitgegeven. (Hoogste notering: 71 in 2007) (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.