Het is vandaag zeventig jaar geleden dat de Nieuw-Zeelandse wielrenner Frank Grose is gestorven. Hij was volgens sommige bronnen de winnaar van het eerste kampioenschap van Nieuw-Zeeland in 1934, maar in het tijdschrift NZ Truth van 4 oktober 1928 vind ik bovenstaande foto met de vermelding dat hij de Round the Gorges race in Canterbury heeft gewonnen vóór L.G.Lukey, “N.Z. road champion”…

Geboren in Christchurch op 16 november 1909, won Grose de Round-the-Gorges-race negen keer en was kampioen op bijna elke afstand van een halve mijl tot 100 mijl. In 1928, tijdens een trainingsrace met drie andere renners, crashten ze allemaal en Grose raakte ernstig gewond, waarbij hij zijn bekkenbeen brak en zijn heupbeen afbrak. Terwijl hij het medische advies overwon dat zijn wielercarrière was beëindigd, was hij buiten beschouwing voor de Olympische Spelen van 1928. Dat was echter buiten de waard gerekend want op de British Empire Games van 1934 in Londen nam Grose deel aan de 10 mijl scratch race, 1 km tijdrit en 1000 yard kampioenschap. Hij eindigde als vierde in elk evenement. Vier jaar later, tijdens de British Empire Games in Sydney in 1938, nam hij deel aan de 100 km wegwedstrijd, maar moest hij opgeven vanwege mechanisch defect. (Stringfixer)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.