Het is al tien jaar geleden dat Henri Erumba, de eerste zwarte speler bij Anderlecht, is overleden (rechts op bovenstaande foto, links is Freddy Mulongo van Standard).

Henri Erumba werd in 1937 geboren in Leopoldstad, de toenmalige hoofdstad van Belgisch-Congo. Hij was de jongste van een gezin bestaande uit vijf kinderen. Op 16-jarige leeftijd maakte hij in Leopoldstad zijn debuut voor de club van het Leger des Heils. Drie jaar later stapte hij over naar AS Vita Club. Erumba combineerde het voetbal met werken voor de bedrijven die sponsorgeld betaalden aan zijn club. In 1956 trouwde Erumba ook met Hélène Ngono Nkuta. Ze kregen samen zeven kinderen.
In 1957 zakte hij met de nationale ploeg van Congo af naar België. Hij nam er met zijn land deel aan een toernooi, waar hij werd opgemerkt door bestuurslui van RSC Anderlecht. Twee jaar later sloot hij zich aan bij de Brusselse club. Erumba werd dus de eerste zwarte speler in loondienst van Anderlecht en niet Julien Kialunda, zoals nogal eens vaak wordt gedacht.
Op 11 oktober 1959 scoorde hij in de topper tegen Standard Luik zijn enige doelpunt voor paars-wit. Het duel eindigde op 4-0. Het was niemand minder dan een piepjonge Paul Van Himst, die ervoor zorgde dat Erumba in 1961 moest verhuizen naar het naburige Crossing Molenbeek. In zijn eerste seizoen promoveerde hij meteen naar tweede klasse, al beleefde hij dat jaar ook een persoonlijk dieptepunt met het overlijden van zijn vader. Na vijf seizoenen trok de inmiddels 29-jarige aanvaller naar het bescheiden VC Groot-Bijgaarden. Van 1968 tot 1970 voetbalde hij nog voor RCS de Schaerbeek.
In 1967 opende hij met Moziki de eerste Congolese bar in Brussel. Twee jaar later werd hij uitbater van de bar Nganda Erumba. Tot 1994 combineerde hij zijn job als café-uitbater met een baan bij het bedrijf De Keyn. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.