De Spaanse absurdistische auteur Fernando Arrabal viert vandaag zijn negentigste verjaardag.

Geboren in het Spanje van Franco, maakte hij vooral carrière in Frankrijk, maar ook in Vlaanderen was hij al tamelijk vlug “populair” (binnen bepaalde kringen uiteraard). Zo ging op 19/11/1963 de eenakter “Picnic op het slagveld” in première in het Arcatheater. Op 2/10/1968 zal daar ook “Het grote doen” in première gaan en in 1972 “De architect en de keizer van Assyrië”, een stuk dat later ook nog werd hernomen door La Barraca. Rond die tijd gingen we met z’n allen in Studio Skoop naar “Viva La Muerte” kijken, maar de meesten van ons stonden op de kortste keren weer buiten wegens onpasselijk geworden. De grootste naambekendheid kreeg hij echter toen in diezelfde periode in Theater Arena “… en ook de bloemen werden geboeid” werd verboden. Heel recent brachten Elien Hanselaer en Loes Carrette “De Fiets Van De Veroordeelde”, een nauwelijks opgevoerd stuk van Fernando Arrabal over twee mensen die het ultieme geluk en de vrijheid zoeken, als kinderen verdronken in fantasie. Het stuk werd wel “een beetje” aangepast en kreeg dus de titel “Velo” mee.

foto

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.