Op 5 augustus 1992 vertrokken mijn toenmalige vriendin en ik naar Duitsland voor een korte reis. In Trier brachten we nog een bezoek aan het geboortehuis van Marx, waar het oude vuur weer even oplaaide (foto), maar in Bingen werd dat alweer gesmoord in zwelg- en braspartijen, die Hildegard zouden hebben doen blozen…

Sommigen daarentegen hebben dan weer meer belangstelling voor andere componisten, zoals ene Ludwig van Beethoven. Zijn geboortehuis in Bonn is wel goed onderhouden en er is ook een prachtige verzameling van Beethoven-memorabilia samengebracht, maar als je rekent dat Ludwig amper twee jaar oud was, toen hij Bonn reeds verliet, stelt het huis zelf natuurlijk niet veel voor. “Nicht schlecht aber Woolfie ist besser” vatte ik het een beetje onnozel samen in het gastenboek.
Een reis naar Duitsland is natuurlijk niet compleet als je niet toegeeft aan de lokroep van de Lorelei. Je kan aan de rand van de afgrond een beetje stoer gaan doen, maar beter is het je aan de voeten van de Vrouw te werpen.
In Traben-Trarbach logeerden we in een prachtig hotel (met privé-zwembad o.a.), maar het was toch een beetje luguber dat in de gangen foto’s hingen van een zekere mijnheer Hitler die daar in de jaren dertig ook had verbleven. Dat was zelfs nog “luguberder” dan onze doortocht in het dorpje Frankenstein, waar we de schaarse inwoners de schrik op het lijf joegen omdat we dringend moesten plassen… Toen we eindelijk soelaas vonden aan de rand van het stadje in de vorm van een all-women-restaurant, werden we een beetje afgeleid omdat Amerikaanse soldaten zowel de moeder als de dochters des huizes (nochtans nog in de giecheljaren) opvrijden.
Heidelberg, de studentenstad, mag dan nog vooral bekend zijn omwille van het mooie slot, toch was een “Fechtschule” (voor degens, jawel) misschien een betere illustratie van het verleden en… het heden. Of zou Heidelberg dan toch Rostock niet zijn?

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.