In de winter van 1992-93 werkte ik ’s zondags op de sportredactie van De Morgen. Dat was het gevolg van onderstaande brieven, waarvan de eerste vandaag dertig jaar geleden werd verstuurd. Nadien volgde een gesprek met Jules Hanot, het hoofd van de sportredactie, die ik nog kende van in de tijd dat de redactie van Vooruit ’s avonds in de Jekyll & Hyde was te vinden. Op de sportredactie zelf zal ik vooral met ex-wielrenner Tony Landuyt bevriend worden.

Aangezien De Morgen eigenlijk niet geïnteresseerd is in sport, bestond mijn taak erin om teksten die aangeleverd werden door Het Laatste Nieuws (op dat moment was er nog geen formele band tussen beide kranten, maar blijkbaar hing dus toen al in de lucht dat ze samen tot dezelfde persgroep zouden gaan behoren) in te korten. Hier en daar kon ik het niet laten om ook persoonlijke bedenkingen erin te stoppen. Na al die jaren weet ik natuurlijk niet meer wat op rekening van de journalist van Het Laatste Nieuws komt en wat op die van mij. Ik publiceer ze dus gemakshalve maar onder mijn naam, met mijn excuses aan mijn confrater van HLN. Hieronder een eerste voorbeeld, later zullen er nog andere volgen.

Zaterdag kwam de algemene vergadering van de Nationale Voetballiga bijeen te Brussel in het bondsgebouw. Op de agenda stonden belangrijke punten betreffende de toekomst van het voetbal in het algemeen en van de 2de afdeling in het bijzonder. Bedoeling is het aanvallend voetbal te bevorderen en daardoor de attractiewaarde voor de toeschouwers te verhogen.
Een eerste voorstel door Racing Mechelen, wilde de 2de afdeling uitbreiden tot twee of drie reeksen van ieder zestien ploegen, met vier tot zes dalers uit 1ste afdeling. De liga heeft dit niet aanvaard omdat het als een collectieve degradatie van 2de afdeling beschouwd werd zodat de kloof met 1e afdeling alleen groter zou worden.
Een tweede voorstel ging uit van de verhoging van het aantal clubs in 2de afdeling van zestien naar achttien, zoals in 1e afdeling. Ook dit voorstel kon de vereiste meerderheid niet behalen omdat de twijfels over de financiële implicaties van een verlenging van de duur van de competitie te groot waren.
Een derde voorstel, uitgaande van de raad van beheer, werd wel aanvaard. Zo besliste de Liga dat vanaf het eerstvolgend kampioenschap (93-94) in 2de afdeling drie punten zullen worden toegekend voor een overwinning, behaald op verplaatsing. Dit geldt zowel voor de competitie als voor de eindronde. Enige amendementen zoals de toekenning van drie punten voor iedere overwinning of geen punten bij een scoreloos gelijkspel, werden nog niet behandeld doch zullen mogelijk nog volgen. Een en ander moet natuurlijk nog worden goedgekeurd door de algemene vergadering van de KBVB, doch de Liga ziet niet in waarom andere afdelingen zich zouden verzetten.
Het voorstel van 3de afdeling tot veralgemening van de eindronden in iedere afdeling werd niet aanvaard.

Referentie
Ronny De Schepper, Drie punten voor uitzege in 2de klasse, De Morgen, 8 februari 1993

07 brief van de morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.