Het is vandaag zeventig jaar geleden dat de Duitse wielrenner Erich Metze is overleden een dag nadat hij was gevallen tijdens een stayerswedstrijd in Erfurt. Hij was wel reeds 43 jaar, maar had nog maar pas een comeback gemaakt na een schedelbasisfractuur in de Deutschlandhalle in… 1940!

De doodsoorzaak in Erfurt was eveneens een schedelbreuk. Dat was dan reeds zijn derde, want voorafgaand aan het ongeluk in Berlijn had hij nog al eens een schedelbreuk opgelopen. Bovendien werd hij ook tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar verwond.
Metze begon zijn carrière op de weg in 1930. Hij won de Ronde van Duitsland in 1931 en werd achtste in de Ronde van Frankrijk. Hierna legde hij zich toe op het baanwielrennen en dus meer bepaald op het levensgevaarlijke stayeren. Hij werd tweemaal wereldkampioen halve fond: in 1934 en in 1938 (zie bovenstaande foto).

Ronny De Schepper

Bronnen: Mémoire du Cyclisme, Der Spiegel, de Wielersite en Wikipedia.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.