De Nederlandse actrice Monique van de Ven viert vandaag haar 65ste verjaardag. Ze zal vooral bekend blijven voor haar rol in “Turks Fruit” (foto’s).

Monica Maria Theresia van de Ven werd geboren in het Noord-Brabantse Zeeland en groeide op in Rijswijk. Haar vader overleed toen ze vijf jaar oud was. Na succesvolle pogingen om haar moeder op te vrolijken (sic, Wikipedia), besloot Van de Ven om actrice te worden. Ze volgde één jaar de Toneelschool in Maastricht en werd daar in 1972 vanaf geplukt voor haar filmdebuut in Turks fruit van Paul Verhoeven naar het boek van Jan Wolkers.

Cameraman was Jan de Bont, met wie Monique van de Ven zou trouwen. Vanaf het midden van de jaren zeventig tot 1987 zouden ze samen in Los Angeles wonen. Ze is daarna getrouwd met acteur/scenarioschrijver Edwin de Vries, die ze ontmoette bij de opnames voor Een Maand Later (1987) van Nouchka van Brakel, gebaseerd op het boek van Jan Donkers. Het huissloofje Elisabeth (Renée Soutendijk) ruilt voor een maand haar leven met de geëmancipeerde Monika (Monique van de Ven). Als journaliste moet deze het burgerlijke bestaan eigenlijk te kakken zetten, maar ze wordt verliefd op de heer des huizes en gaat zelfs van zijn typisch Hollandse kinderen houden!
Het echtpaar de Vries-van de Ven heeft twee kinderen gekregen. De oudste, Nino Paolo (1992), stierf op nog geen tweejarige leeftijd aan de gevolgen van een hersenvliesontsteking. Monique van de Ven toonde haar pasgeboren zoontje Nino nog vol trots in het programma In de hoofdrol van Mies Bouwman. Haar tweede zoon werd in 1993 geboren.
Van de Ven ontving twee keer een Gouden Kalf. In 1985 voor haar hele oeuvre en tien jaar later voor haar optreden in de film Romeo (1990). In een interview uit 2010 vertelde ze dat het script en de opnamen fysiek en mentaal zo veel van haar eisten, dat ze nadien, net zoals haar personage in de film, te kampen kreeg met postnatale depressie. In 1999 werd ze uitgeroepen tot Nederlands actrice van de eeuw.
Met de verfilming van het boek Zomerhitte van Jan Wolkers maakt zij in het voorjaar van 2008 haar grote regiedebuut. Eerder had ze in 1996 al een korte film geregisseerd, Mama’s proefkonijn.
Op 30 januari 2012 begon televisiezender MAX met de tiendelige serie Dokter Deen, spelend op Vlieland waar het echtpaar De Vries-Van de Ven een huis bezit. Monique en haar man Edwin bedachten samen het idee om een serie naar aanleiding van de bestaande geschreven verhalen van deze dokter Deen, oud-huisarts op Vlieland, te maken.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.