Laurent Binet is de auteur van HhhH (Himmlers hersens heten Heydrich). Dit artikel verscheen dan ook oorspronkelijk als De leestips van Nonkel Fons (retro 108).

HhhH (Himmlers hersens heten Heydrich) van Laurent Binet samenvatten is niet zo moeilijk. Het is een historische roman over de moord op Reinhard Heydrich, SS-er en protektor van het Derde Rijk in Bohemen en Moravië (Tsjechië dus) begin jaren 40. In mei ’42 wordt hij door een commando van een Tsjech en een Slovaak gedood wanneer hij door Praag naar zijn kantoor rijdt. Binet heeft zich voor zijn boek ongelooflijk gedocumenteerd en getracht het hele gebeuren te reconstrueren, van bij de opgang van Heydrich in de SS enerzijds en van de weg van de parachutisten Gabcik en Kubis anderzijds, tot de repercussies na de aanslag (het vernietigen van het dorp Lidice en opsporen van de daders). Binet brengt persoonlijke commentaar bij zijn verhaal, zijn struggle met de materie, met de hiaten in het verhaal, hoe hij die moet opvangen etc. Dit boek is ongemeen boeiend en spannend zelfs al weet je dat Heydrich zal omkomen. Zoals op de cover staat: dit boek is subliem!

Fons Mariën, 25/07/2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.