Tien jaar geleden zaten er twee merkwaardige bijdragen in het vakantiemagazine “1000 zonnen” op één. Zo waren er een aantal Spaanse toeristen die zich een kriek lachten met een filiaal van de Rabobank. Zij beweerden immers dat Rabo in het Spaans “penis” betekende. Vreemd dat Luis Leon Sanchez (foto www.instants-cyclistes.fr via Wikipedia) of Oscar Freire om maar die te noemen daar nooit iets van hebben gezegd.

Daarnaast was er ook een ouwe gabber die doodleuk beweerde dat hij in 1958 een rit op de Tourmalet had gewonnen in de Ronde van de Toekomst en dat die live werd uitgezonden op televisie. Nu bestaat de Tour de l’Avenir pas sinds 1961 en dat die live op televisie zou komen, was in die tijd al helemààl ondenkbaar, maar het zou wel de Route de France kunnen zijn, in die tijd zowat aanzien als de Tour de France voor amateurs. Dus gingen wij op Wielerarchieven op zoek naar wie de man wel mag geweest zijn…
Route de France 1958
1 Saint-Etienne – Clermont-Ferrand, 162 km le 9 juin 1 BOUDON 2 IGNOLIN 3 HOFFMANN
2 Clermont-Ferrand – Souillac, 209 km le 10 juin 1 J JACQUES 2 PROVOST 3 SCAVARDA
3 Souillac – Agen, 149 km le 11 juin 1 GEYRE 2 IGNOLIN 3 M D’HOKER
4a Agen – Vic-Fezensac, 62.5 km CLM le 12 juin matin 1 THIELIN 2 BOUDON 3 IGNOLIN
4b Vic-Fezensac – Barbotan, 62 km CLM par équipes le 12 juin après-midi 1 MOINEAUX DE PARIS 2 ALCYON 3 B J
5 Barbotan – Saliès du Salat, 172 km le 13 juin 1 W PODOBAS 2 SENICOURT 3 ROTA
6 Saliès du Salat – Mauléon, 207 km le 14 juin 1 R BATAN 2 ROTA 3 J JACQUES
7 Mauléon – Pau, 180 km le 15 juin 1 FOUCHER 2 L BELLIA 3 R JOUSSET
Eindklassement 1 Guy IGNOLIN 2 JOUSSET 3 THIELIN 4 FOUCHER 5 BONIFASSI 6 BOUDON 7 ANDRE 8 PROVOST 9 BELLIA 10 HAMON
Ik zie dus geen aankomst op de Tourmalet, maar met rit op de Tourmalet zou ook bedoeld kunnen zijn de rit waarin de Tourmalet onderdeel was. Waar Mauléon precies ligt weet ik niet maar het zou om de laatste etappe kunnen gaan. Evenwel, enkel de Aubisque en de Soulor stonden op het programma in de laatste etappe. Aubisque en Soulor kun je bovendien als één klim beschouwen. Doe je dat niet dan stelt de Aubisque niet meer veel voor, misschien nog net 2e categorie met een hoogteverschil van 270 meter over 6,5 km. Als de volgorde Aubisque, Soulor was dan mag je de Soulor nog net als 2e categorie waarderen (100m, 2,5 km).
Zowel Raymond Batan als André Foucher zijn zeven of acht jaar ouder dan hij, dus vroeg ik het maar aan de redactie van 1000 zonnen: “De naam van de persoon die je zoekt is Georges Delon. Ik heb momenteel nog geen verdere contactgegevens, omdat de reporter die dat item gedraaid heeft momenteel in het buitenland zit. Maar misschien kan je al verder met de naam.
Neen dus. Bijgevolg denk ik dat het Tartarin de Tarascon was. Liefhebbers van Franse literatuur zullen wel weten wat ik daarmee bedoel… Een legendarische leugenaar m.a.w. (of een “overdrijver” is misschien een betere omschrijving).

Ronny De Schepper
(met dank aan F.De Roose en Gerrit Stevens)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.