Amper een paar dagen geleden schreef ik over een Amerikaanse tournee van Herman’s Hermits, waarbij – ongelooflijk maar waar – The Who voor het voorprogramma moesten zorgen. Ik verwees toen naar het fameuze concert van The Monkees, waarbij al even unlikely Jimi Hendrix die ondankbare rol moest vervullen. Wist ik veel dat dit pas enkele dagen later al het geval zou zijn! Met name dus op 17 juli 1967 in Forest Hills (New York).

The Monkees waren het antwoord van Hollywood (meer bepaald van Bob Rafelson, zie “Five easy pieces”) op het succes van de Beatlefilms van Richard Lester. Via een hallucinante auditie werden (op bovenstaande foto v.l.n.r.) Davy Jones (“Coronation Street”-acteur uit Manchester die naar Amerika was gekomen voor de Broadway-versie van “Oliver”), Peter Tork (folkmuzikant, die o.a. met de hoed rondging voor de blinde José Feliciano), Michael Nesmith (countrymuzikant eerst bij Frankie Laine, nadien bij Linda Ronstadt, zijn moeder is de uitvinder van de tippex) en Micky Dolenz (Corky uit “Circus Boy”, zijn foto ben ik blijkbaar kwijtgespeeld) tot een beatgroep “gebombardeerd”. Mensen als Paul Mazursky zorgden voor scenario’s en er werd zo snel opgenomen dat de “beatgroep” geen tijd had om aan musiceren te denken. Daarom werden de songwriters van Don Kirschner ingeschakeld (Neil Diamond, Goffin & King, Mann & Weill, Boyce & Hart) om een aantal hits te schrijven die werden gespeeld door Glen Campbell, Leon Russell en Hal Blaine. De Monkees moesten niets anders doen dan er de vocalen aan toe te voegen. Dit was niet naar de zin van de twee muzikanten bij de groep (Peter Tork en vooral Michael Nesmith). Zij wilden per se hun eigen nummers spelen, maar die flopten natuurlijk enorm. Waarop Kirschner zo boos was dat hij het volgende nummer dat voor The Monkees was bestemd, “Sugar Sugar”, liet uitbrengen onder de naam van een tekenfilmserie, The Archies.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.