Als men over Tom Simpson en de Tour spreekt, gaat het bijna altijd over zijn tragische dood op de Mont Ventoux. Daarom ben ik zo blij dat ik nu eens met iets anders voor de pinnen kan komen, met iets positiefs! Zestig jaar geleden was Tom Simpson immers de eerste Britse drager van de gele trui. Dat was dus in die fameuze Tour van 1962, waarover ik – of liever: Frans Wollebrants – het gisteren nog heb gehad.

Simpson nam dus de gele trui over van Willy Schroeders in de rit van Pau naar Saint-Gaudens, waarin de Tourmalet, de Aspin en de Col du Peyresourde diende te worden beklommen. Federico Bahamontes, de Arend van Toledo, kwam telkens als eerste boven op deze reuzen en de Fransman Robert Cazala won de rit, maar het was toch Tom Simpson die het geel kon veroveren. Een dag nadien zou hij ze in de klimtijdrit naar Superbagnères echter opnieuw al verspelen, deze keer aan onze landgenoot Jef Planckaert, die het kleinood tot in Lyon zou behouden. Daar zou hij ze definitief verspelen aan Monsieur Chrono, Jacques Anquetil. Planckaert zou toch nog mooi tweede worden en Tom Simpson zesde. De beste plaats voor een Brit tot dan toe. Maar in de 21ste eeuw zou dat allemaal van de tabellen worden geveegd natuurlijk…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.