De Antwerpse gitarist Ronny Sigo, vooral bekend van The Jokers en de nieuwe Pebbles, is overleden, zo weet Luc Soens van de Gentse groep Jawadde op Facebook te melden…

Ronny Sigo studeerde gitaar (net als Freddy Sunder en zovele anderen) bij de legendarische Marcel Bossu (1918-1996). Toen medio 1962 zowel sologitarist François “Franky” de Boeck als zanger André van de Broeck The Jokers verlieten, kwam de zestienjarige Ronny Sigo als sologitarist en zanger bij de groep. Sigo was gedebuteerd bij The Bonanzas, die bij mijn weten slechts één single hebben uitgebracht en dat was dan, nogal voor de hand liggend, het thema van het gelijknamige televisiefeuilleton. Dat was in 1961. Datzelfde jaar bracht Freddy Sunder trouwens ook zijn versie op de markt, samen met The Fender Boys.
Met Sigo als zanger werd “Manneke Twist” als laatste single voor Philips opgenomen. In de studio werd de groep bijgestaan door een saxofonist. Het andere nummer “Patokaan” is een oud Indonesisch volksliedje “Si Patokaan” (Menado, Celebes) en werd door de groep ook in het Maleis gezongen, al net zo onverstaanbaar als de hawaiian-achtige taal van The Cousins. In 1963 begonnen The Jokers aan hun opmars als een instrumentale groep van wereldformaat. Zij zouden nog lang in het – vooral Spaanse en Japanse – nightclub-circuit meedraaien.

Daarna speelde Ronny vaak als studio-muzikant o.a. bij Trinity. In 1978 deed Zjef Vanuytsel voor de elpee “De stilte van het land” een beroep op hem.

In het najaar van 1979 werd Boudewijn De Groot op het podium bijgestaan door zijn vriend, bassist Hennie Vrienten (de roem van Doe Maar is pas voor enkele jaren later, RDS), en verder door de Belgen drummer Tony Ghyselinck van Sam Gutter’s Blues Band, Ronny Brack (toetsen) en niemand minder dan Fred Beeckman van The Pebbles aan de gitaar. Deze tournee van Boudewijn De Groot vormde de voorloper van een Pebbles-reünie (o.a. op het Feest van de Rode Vaan) met naast Fred, Bob en Luk als nieuwe groepsleden niet enkel Ronny Brack en Tony Ghyselinck, die Fred dus bij Boudewijn had leren kennen, maar ook gitarist Ronny Sigo van The Jokers. De nieuwe show getuigde van een ongelooflijke, ja zowaar zelfs “Amerikaanse” professionaliteit, met als hoogtepunten de basakkoorden van Ronny Sigo op het einde van het eerste deel (in “No time at all”), Luks versie van “Piece of my heart” van Janis Joplin en natuurlijk het geweldige “Gimme some lovin’” met Bob Baelemans in een glansrol. Een adembenemend hoogtepunt was echter bij de bisnummers de overgang van “Get around” naar “Seven horses in the sky”, als je de paarden werkelijk door de zaal hoort draven. Op het Feest van de Rode Vaan was dit helaas letterlijk te nemen, want ondanks het feit dat dit de hoofdact was, zat er in de zaal enkel de spreekwoordelijke “vijf man en een paardekop”. Het zoveelste bewijs dat de mensen die naar het Feest van de Rode Vaan komen, niet zozeer geïnteresseerd zijn in het programma, zeker niet indien dit plaats heeft in een zaal die een beetje afgelegen ligt van het festivalterrein met de gebruikelijke standjes.

Ronny Sigo speelde ook sologitaar op de eerste vier singles van de Gentse groep Jawadde, zo weet Luc Soens te melden.

Op 22 december 2010 werd de CD “Resurrection” uitgebracht met een aantal oude Jokers-hit in een nieuw kleedje en op 12 december 2011 bracht Ronny Sigo nog de solo-CD “Coiling dreams” uit.

Ronny De Schepper

(Met dank aan Piet Muys en Dirk Musschoot)

5 gedachtes over “Ronny Sigo (1946-2022)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.