Het is vandaag al veertig jaar geleden dat in Eindhoven iemand is gestorven, waarmee we in onze studententijd om de oren werden geslagen, maar waarover ik nadien nooit meer iets heb vernomen: literatuurhistoricus Gerard Knuvelder…

Hij studeerde van 1918 tot 1922 Nederlands aan de Katholieke Leergangen in Tilburg en was daarna leraar Nederlands in Bergen op Zoom en Eindhoven, waar hij ten slotte van 1952 tot 1967 directeur was van het Sint-Joriscollege. Als redacteur vanaf 1922 en later, tot 1944, als hoofdredacteur van het literaire tijdschrift Roeping, schreef hij met een katholieke en zeer rechtse blik over cultuur en esthetiek (alhoewel hij het wel opnam voor Gerard Walschap). In politieke kwesties verkondigde hij anti-parlementaire, monarchistische en corporatistische standpunten. Hij wordt beschouwd als één van de spraakmakende figuren in de herstelbeweging (*). Meer blijvend succes had hij met zijn (school)boeken over Nederlandse literatuurgeschiedenis, waarin hij literaire werken in onderlinge samenhang en historisch verband beschreef en beoordeelde. (Wikipedia)

Ronny De Schepper

(*) De herstelbeweging was een katholieke, conservatieve, anti-democratische beweging die zich in de periode van het interbellum ontwikkelde rond personen als Wouter LutkieGerard Knuvelder en Emile Verviers, “de eerste fascistisch denkende politicus onder de Nederlandse katholieken” (Rogier). De beweging werd ook wel aangeduid als “katholieke herstelbeweging”. De beweging ontwikkelde zich om de tijdschriften Katholieke Staatkunde en Opbouwende Staatkunde. Terwijl aanvankelijk het karakter van dit laatste tijdschrift kan worden omschreven als integralistisch, ontwikkelde het zich in de loop van zijn korte bestaan tot een spreekbuis van fascistische opvattingen. Integralisme was een reactionaire stroming onder katholieken in het begin van de 20e eeuw die de vragen van het leven vanuit het geloof wilden oplossen en vasthielden aan de kerkelijke tradities. Deze stroming geldt als tegenhanger van het modernisme. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.