Vandaag wordt de Gentse auteur Roel Richelieu van Londersele (links op de foto, naast jazzmuzikant en beeldend kunstenaar Paul Van Gysegem) zeventig jaar.

Ik ken hem al van in de tijd van de Germaanse, maar de laatste keer dat ik hem heb ontmoet, moet in november 1999 geweest zijn. Toen organiseerde de Bond van Gentse Germanisten zijn laatste Jaarvergadering van de eeuw, ja zelfs van het millennium. Wat kon er gepaster zijn dan u bij die gelegenheid een literaire middag te presenteren onder gelijkgezinden? Er werden drie schrijvers uitgenodigd om uit hun werk te komen voorlezen. Niet toevallig ging het om drie Gentse germanisten: Stefan Hertmans, Roel Van Londersele en Guido Van Heulendonk. Ook al niet toevallig is het, dat zij alle drie in 1974 zijn afgestudeerd, met andere woorden: een jaar na mij. Van Heulendonk heb ik als student nochtans niet gekend (en dat niet enkel omdat hij toen nog gewoon Guido Beelaert heette), de twee anderen wel. Van Roel Richelieu van Londersele, in ’99 deeltijds leraar bij het atheneum van Gent, herinner ik me bijvoorbeeld dat hij samen met Jan Braet het literaire tijdschrift Koebel lanceerde, als reactie op Restant van Jean-Marie Maes. Zijn eerste dichtbundel verscheen ook reeds in 1973 (“Marie sans Toilette”), maar dàt heb ik dan toch niet geweten. De enige die bij mijn weten nog als student (en dan nog helemaal op het einde: de laatste examens lagen al achter de rug) debuteerde, was niemand minder dan Staf De Wilde (met “Tsja tsja tsja”). Naast poëzie (waaronder verschillende bekroonde bundels) schreef Roel ook verhalend proza; zijn debuut in dit genre kwam er in 1994 met “De overtocht”. Later zou hij zowaar zelfs thrillers gaan schrijven, die ik zeker eens ga lezen. In de jaren na 1999 werd Roel stadsdichter van Gent.

Ronny De Schepper

3 gedachtes over “Roel Richelieu van Londersele wordt zeventig…

  1. Ook ik herinner me Roel Van Londersele heel goed. Hij was – als ik mij niet vergis – geboren in Ninove en sprak een dialect waar mijn dialect (het Oppèks = Opwijks) nauw bij aanleunde. En – zoals wij allen – was hij een heel klein beetje excentriek. Blij dat die creatieve mensen van toen – je noemt ze op in je artikel – vandaag nog steeds met de muze aan de slag zijn.

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik lees dit artikel nu pas… Enkele correcties: Restant werd ook al opgericht door Roel Richelieu Van Londersele, Jan Braet en mezelf. Na enige tijd kwamen JM Maes en André Lefèvre erbij en dat leidde na 1 jaar tot een scheuring en de oprichting van Koebel, waar ikzelf alweer met Roel en Jan bij betrokken was. ’t Is geen wereldgeschiedenis, maar een kleine aanvulling. Zelf heb ik nadien nog maar weinig geschreven, omdat ik van oordeel was dat ik het niveau van Roel toch niet kon benaderen. Ik had daarin gelijk.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.