Het is vandaag al twintig jaar geleden dat John Entwistle, de bassist van The Who, in Las Vegas is overleden, naar verluidt aan een hartaanval na een overdosis cocaïne.

Entwistle wordt beschouwd als één van de grootste, meest gewaardeerde en invloedrijkste rockbassisten aller tijden. Hij stond sinds de beginjaren van The Who bekend om zijn typerende geluid en zijn virtuositeit als bassist. “Entwistle was eigenlijk de eerste bassist die ‘loskwam’ van het traditionele boem-boem-ritme”, zo zei Pete Townshend (gitarist van The Who) ooit in een interview. Ook Glyn Johns, geluidstechnicus van The Who van onder andere Who’s Next was lovend over Entwistle: “Hij speelt zuiver met de zang mee”. Entwistle ontwikkelde met zijn stijl het potentieel van de basgitaar als een leidend muziekinstrument. Op zoek naar een geluid dat door de muzikale razernij van The Who moest snijden, experimenteerde Entwistle met talloze basgitaren. Op het moment van zijn overlijden bestond Entwistles collectie uit meer dan 200 exemplaren. Ik meen overigens dat ook hij het is die de hoorn bespeelt op tal van opnames van The Who (o.a. in de ouverture van “Tommy”).

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.