Franky De Gendt, de renner uit Temse (eigenlijk Tielrode), viert vandaag zijn zeventigste verjaardag (bovenstaande foto is van Erik Westerlinck).

Franky, die ik al op heel jonge leeftijd leerde kennen via zijn oudere broer Hugo, die bij mij in de klas zat, begon zijn professionele carrière in 1975, nadat hij een deel van zijn amateurscarrière in Italië had betwist met o.a. een uitstekende tweede plaats (achter de Pool Stanislaw Szozda) in de Settimana Ciclistica Bergamasca 1974 als resultaat.
25 Franky De GendtIn 1976 werd hij eveneens tweede in Kuurne-Brussel-Kuurne na Frans Verhaegen. In 1977 won hij een etappe in de Ronde van Luxemburg, een jaar later gevolgd door een etappe in de Ronde van Groot-Brittannië. In 1980 boekte hij zijn grootste zege: een rit en de eindoverwinning in de Ster van Bessèges. In 1981 reed hij de Ronde van Frankrijk, waarin hij 89ste werd. In de etappe naar Bordeaux eindigde hij op een 7de plaats. In 1982 reed hij opnieuw de Ronde van Frankrijk, maar in de 18de etappe, nota bene gewonnen door zijn ploegmaat Adri Van Houwelingen, kwam hij helaas buiten tijd binnen wegens buikloop. Het radio-interview uit die tijd was hilarisch omdat Franky wanhopig naar de juiste verwoording zocht. Nu ja, het waren toen heel andere tijden dan nu, waarbij Tom Dumoulin gewoon interviews kan geven over hoeveel keer hij zijn kont zou afvegen… (Wikipedia)

36 Franky De Gendt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.