Eén van Vlaanderens bekendste hedendaagse theatermakers, Tom Van Dyck (rechts op de foto), viert vandaag zijn vijftigste verjaardag.

Hij is afkomstig uit Herentals en heeft twee broers onder wie bioloog en professor aan UCL Hans Van Dyck. Hij is getrouwd met de Nederlandse actrice Alice Reys; ze hebben samen twee kinderen. 

In het theater speelde hij onder andere in de gezelschappen de RooversDe Tijd en Het Toneelhuis in Menuet (en bewerking), Drie zustersKaatje is verdronken en Eros en de eenzame man (ook regie van de laatste twee stukken).

Op televisie speelde hij mee in successeries als Het eilandIn De GloriaAlles Kan BeterMatroesjka’s en De Parelvissers. Hij schreef het scenario, regisseerde en acteerde in Van vlees en bloed. In 2010 speelde hij met Peter Van Den Begin de hoofdrol in Frits & Freddy, een Vlaamsekomische film uit 2010 onder regie van Guy Goossens geproduceerd door de regisseur en Marc Punt, het duo dat bekendheid verwierf door de serie Matroesjka’s

In 2011 vormde Temse de voornaamste locatie voor de opnamen van de nieuwe TV-serie van Woestijnvis ‘Met man en macht’, met Tom Van Dyck als scenarist-regisseur-acteur. Het Gemeentebestuur leverde daarbij maximale medewerking. Tom Van Dyck ging dan ook graag in op de vraag van het Gemeentebestuur om publiekelijk geïnterviewd te worden op 28 september 2012 door toenmalig burgemeester Luc De Ryck (links op de foto). Tijdens het vraaggesprek, dat een half uur duurde, werd de klasbak ondervraagd omtrent zijn studies, opgang, hoogtepunten, artistieke voorkeuren en zoveel meer. Tom Van Dyck ontpopte zich daarbij als een vlotte spreker, die ernst en luim, geschiedenis en anekdote meesterlijk in evenwicht hield. De serie zelf is ondertussen reeds op de buis geweest en werd over het algemeen goed onthaald.

 Op 5 maart 2013 kondigde Tom Van Dyck aan zijn contract bij Woestijnvis, het productiehuis waarmee hij al zijn hele carrière verbonden was, niet te zullen verlengen. Hij heeft nu een eigen zaak, De Kempvader BVBA, waarin hij zijn werk voor theatertelevisie en radio bundelt. 

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.