Stéphane Godfroid, mijn vroegere “chef cultuur” bij Het Laatste Nieuws, viert vandaag zijn 65ste verjaardag.

Op 21 mei 2010 stond er in Het Nieuwsblad een hele pagina over Stéphane Godfroid. Ik citeer confrater Dirk Martens: “Een jaar geleden nam beroepsjournalist Stéphane Godfroid een drastisch besluit, zeker voor iemand van 52: loopbaanonderbreking nemen en een antiekzaak openen, in casu aan de Mechelsestraat in Leuven. Twaalf maanden later noemt hij de balans ‘verrassend positief’. (…) Nu, wie Stéphane Godfroid kent, vindt zijn beslissing niet zo onlogisch als op het eerste gezicht wel lijkt. Ooit ws hij nog journalist bij Het Laatste Nieuws en sinds 2000 redacteur bij het persagentschap Belga, maar van vorming is hij kunsthistoricus én musicoloog (universiteit Gent). Een oom en tante langs moederszijde én de moder van zijn moeder waren antiquairs, in respectievelijk Geraardsbergen en Gent.”
Die Gentse connectie blijken Van Quickelberghes te zijn en na navraag blijkt Stéphane inderdaad familie te zijn van mijn goede vriend Jacques Van Quickelberghe, die ik heb leren kennen bij de Gentse opera. Helaas vernam ik tegelijk dat hij ondertussen reeds overleden is.
Wat die musicologie betreft, kan ik er nog aan toevoegen dat Stéphane ook ooit nog bibliothecaris is geweest van het toenmalige BRTN-Filharmonisch Orkest. Stéphane Godfroid is ook klarinettist en tenorsaxofonist, die ooit nog in een orkest heeft gespeeld samen met Philippe Venneman. Zijn broer Marc is trouwens de leider van de jazz-afdeling van het Gentse conservatorium, waar Philippe nog les heeft gegeven. Gent was overigens de eerste om een jazz-afdeling aan de leergangen toe te voegen. De broers Godfroid zitten allebei ook in de Raad van Bestuur van het Brussels Jazz Orchestra.
Toen ikzelf aan de slag ging bij Het Laatste Nieuws was Stéphane een tijdje mijn chef cultuur, tot cultuur zodanig werd teruggeschroefd dat hij werd overgeplaatst naar een onbenullig tijdschrift in dezelfde persgroep (in die hoedanigheid ben ik hem nog eens tegengekomen op de Zavel in Brussel) tot hij volgens Het Nieuwsblad dus is overgestapt naar Belga.
Stéphane is op dit moment gehuwd met een andere confrater, Katrien Verstraete, redactrice bij De Tijd, en aan het antiquariaat (Convento genaamd) is ook een wijnbar gekoppeld. Volgens Het Nieuwsblad verkoopt hij één stuk per openingsdag en Dirk Martens voegt daaraan toe voor mensen zoals mij die daar geen benul van hebben: “Wat veel is.”

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Stéphane Godfroid wordt 65!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.