Het is vandaag al dertig jaar geleden dat de Vlaamse producer Louis Van Rijmenant (rechts op de foto tijdens de traditionele Nacht van de Naastenliefde tijdens de Antwerpse zesdaagse) is overleden.

Louis Van Rijmenant werd in juni 1930 in Antwerpen geboren en voelde zich als jonge knaap al aangetrokken tot authentieke rhythm’n’blues. Op 15-jarige leeftijd was hij reeds een fan van Charlie Parker, Miles Davis, Thelonius Monk en Dizzy Gillespie, wat niet evident was in die tijd en zeker niet in Vlaanderen. Hij werd dan ook al spoedig voorzitter van de Antwerpse afdeling van de Hot Club van België en organiseerde zo’n 50 jazzoptredens, w.o. Oscar Peterson, Erroll Garner, Nat King Cole, Ella Fitzgerald en Stan Kenton. In 1948 werd hij de eerste Vlaamse disc-jockey bij de NIR en bij Radio Luxemburg. Hij was toen ook al uitgever van “Music Parade” en “Song Parade”. In 1955 start hij dan als onafhankelijk producer van o.a. The Jokers, Anneke Soetaert, The Pebbles, Louis Neefs, Marc Dex en Micha Marah. Zoals deze laatste namen aangeven had hij ondertussen zijn muzikale integriteit al ingeruild voor the sound of money. Zijn naam zal bij zijn overlijden op 12 juni 1992 dan ook eerder verbonden blijven aan de fameuze “Vogeltjesdans”, waarmee hij een wereldhit scoorde.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.