Ik ben gekapituleerd. Wij bezitten zoveel thrillers (het lievelingsgenre van mijn vrouw) dat mijn “willekeurige woorden generator” bijna altijd op een thriller uitkomt. Ik heb zelfs nog een tweede poging gewaagd, maar toen dat ook een thriller bleek te zijn, heb ik het maar bij de eerste keuze gehouden en dat was “De prooi” van Catherine Aird, oorspronkelijke titel: “Henrietta who?” (foto afkomstig van haar eigen website).

Het is haar tweede boek (1968), na haar debuut “The religious body” uit 1966. Aangezien het tevens wordt geadverteerd als het tweede boek in haar reeks rond inspecteur Sloan, neem ik aan dat “The religious body” ook in deze reeks thuis hoort. Ook deze roman zou dan in het Nederlands vertaald zijn door een titel die helemaal niks met het origineel te maken heeft, namelijk “Zuster Anna zag niets komen” (allebei de Nederlandse vertalingen werden uitgegeven bij de Zwarte Beertjes).

Nu, ik moet toegeven dat het mij meer meevalt dan ik had verwacht. Het leest alleszins vlot weg en houdt de spanning erin. Het is geen “angstaanjagende” spanning, maar het wekt wel de nieuwsgierigheid op. Het is dus m.a.w. meer een detective i.p.v. een thriller. Maar tegelijk heb ik daar dan wel een opmerking over: misschien heeft zij haar inspecteur Sloan in het lang en het breed voorgesteld in de eerste roman, in de roman die ik aan het lezen ben, is hij eigenlijk totaal onbelangrijk. Ja, akkoord, hij is wellicht diegene die het raadsel gaat oplossen, maar over de man zelf verneem je helemaal niets. Hoe oud is hij? Hoe groot? Hoe zwaar? Is hij getrouwd? Is hij gezagsgetrouw of eerder een rebel? Heeft hij gevoel voor humor? Ook als het boek uit is, heb ik geen enkel antwoord op al deze vragen.

Catherine Aird werd geboren als Kinn Hamilton McIntosh in HuddersfieldYorkshire in England. As a young adult, she was bedridden due to a serious illness. Upon recovery, she worked as practice manager and dispenser for her father’s medical practice in Sturry, near Canterbury, Kent.

Aird served as Chair of the Crime Writers’ Association from 1990 through 1991. She has been awarded the CWA Golden Handcuffs award for lifetime achievement and the Diamond Dagger for an outstanding lifetime’s contribution to the genre, in 2015.

Aird is best known for her successful Chronicles of Calleshire, a series of crime novels set in the fictional County of Calleshire, England, and featuring Detective Inspector C.D. Sloan of the Berebury CID, and his assistant, Detective Constable Crosby. She has also written and edited a series of village histories, and is an editor and contributing author on works regarding other writers and the art of writing. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.