Het is vandaag al tien jaar geleden dat de Franse gewezen profwielrenner Régis Clère het leven liet tijdens een chirurgische ingreep in het hospitaal van Dijon.

Clère kwam langs de grote poort het profwielrennen binnen, toen hij in 1981 de proloog won van de Vuelta. Hij zou daar trouwens veertien dagen later nog de vijftiende rit aan toevoegen.
Een jaar later werd hij Frans kampioen op de weg en werd als strijdlustigste renner van de Tour de France verkozen. Nu weten we wel dat Fransen altijd een streepje voor hebben in deze competitie, maar het was toch een teken dat Clère zich had ontpopt tot een bedrijvig baasje. In de 8e etappe heeft hij zelfs ei zo na het peloton gedubbeld. De rit eindigde met een stuk of 10 plaatselijke ronden van 6 km. Hij was er vandoor gegaan en had 13 minuten voorsprong en zo zou hij het peloton gedubbeld hebben. Een lekke band voorkwam dat. Hij moest drie keer van de fiets en werd uiteindelijk pas negentigste.
Een jaar later won hij dan toch een rit in de Tour, wat hij in 1987 nog tweemaal over deed. Het dient wel gezegd dat hij zijn laatste ritoverwinning behaalde, een dag nadat hij was heropgevist toen hij buiten tijd was toegekomen. Mogelijkerwijs heeft zijn ritzege er dan ook toe bijgedragen dat men later deze regel strikter is gaan hanteren, want het mag duidelijk zijn dat sommige renners met de uitsluiting flirten, gewoon om ’s anderendaags dan uitgerust te kunnen toeslaan.
In 1989 werd hij nog derde op het wereldkampioenschap achtervolging. Daarna reed hij opnieuw voor zijn liefhebbersploeg U.V.Aube. In 1992 nam hij voor Arrows deel aan mountainbike-wedstrijden.

Ronny De Schepper
(met dank aan Wim Dingemanse)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.