85 jaar geleden riepen de Spaanse bisschoppen de rebellie van de generaals tegen de verkozen regering uit tot een “rechtvaardige oorlog”. Die werd nu een cruzada (kruistocht) tegen de “goddelozen”. Dat kerkelijk standpunt trok de resten van het politieke centrum naar Franco.

De Bijzondere rechtbank voor de repressie van de vrijmetselarij en het communisme (CastiliaansTribunal Especial para la Represión de la Masonería y el Comunismo) was een bijzondere rechtbank opgericht tijdens de franquistische militaire dictatuur in Spanje. Van 1940 tot de opheffing in 1964 werden er meer dan 60.000 processen gevoerd.

Hij werd per decreet opgericht op 1 maart 1940 en zetelde in Madrid. De vervolging van vrijmetselaars en communisten wordt in de inleiding van de wet als volgt verantwoord: “In het verlies van het Spaanse Rijk en zijn koloniën, in de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog, in alle burgeroorlogen die Spanje de laatste eeuw getroffen hebben, in de val van de constitutionele monarchie en vele staatsondermijnende misdaden hadden steeds maçonnieke en anarchistische krachten de hand, door occulte buitenlandse machten gestuurd. De zware schade aan de grootheid en het welzijn van het Vaderland is in het laatste decennium op de spits gedreven door atheïstischematerialistischeantimilitaristische en anti-Spaanse campagne.”

Het hof bestond uit een voorzitter, een generaal, een leidende figuur uit de Falange Española en twee juristen. Alle leden werden voorgedragen door de dictator generaal Francisco Franco. De eerste voorzitter was Marcelino de Ulibarri, een goede vriend en studiegenoot van Franco uit zijn tijd op de Militaire Academie.

De processen werden gevoerd op grond van documenten die de Afvaardiging van de staat voor de Recuperatie van Documenten op het einde van de Spaanse Burgeroorlog zowel bij personen als bij publieke als private organisaties aangeslagen had. De eerste twee rechtbanken hielden zich voornamelijk met het vervolgen van de vrijmetselaars bezig. In 1942 werd een derde rechtbank opgericht voor het vervolgen van het communisme. De rechtbank sprak bijzonder zware gevangenisstraffen uit, ontnam de burgerlijke rechten en kon besluiten tot de confiscatie van alle privé-bezittingen. Alleen al in de eerste vijf jaar werden 2307 personen veroordeeld, 2269 voor het “delict” vrijmetselaar, 12 voor communisme en 26 voor beide. Daarnaast werden veel personen die zich in ballingschap bevonden bij verstek veroordeeld. De minimumstraf was twaalf jaar opsluiting.

Het tribunaal werd op 8 februari 1964 opgeheven, maar zijn taken werden overgenomen door de Rechtbank voor openbare orde belast met het vervolgen van politieke misdrijven in het algemeen. Tijdens de Spaanse democratische overgang (1975-1978) werd ook deze uitzonderingsrechtbank per koninklijk decreet in 1977 opgeheven. (Wikipedia)

Noot bij de illustratie: de verbondenheid tussen de kerk en de rechtse rebellen is nog altijd aan de orde van de dag, cfr. de heiligverklaring van enkele honderden “martelaren” enige tijd geleden. Die “martelaren” zijn begraven op de zogenaamde martelarenbegraafplaats van Paracuellos de Jarama. “This cemetery is made up of several mass graves in which were buried thousands of people killed by the Republican side in the fall of 1936, during the Spanish Civil War. Those killed were for reasons such as being Catholic, monarchist, rightist falangist, military or businessman.” (Foto Contando Estrelas via Wikimedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.