Vandaag is het 110 jaar geleden dat de Amerikaanse hoogspringer George Horine (1890-1948) de zogenaamde “westelijke rol” introduceerde, die de door zijn landgenoot William Page in 1894 geïntroduceerde schaarsprong opvolgde, en de voorloper was van de “buikrol”. Hij verbeterde met zijn nieuwe techniek volgens Wikipedia op 28 mei 1912 (ondanks de datum op de hierbij gevoegde illustratie) het wereldrecord door als allereerste mens over twee meter te gaan.

Wanneer de buikrol precies werd ingevoerd, staat niet helemaal vast, omdat de overgang van de “westelijke rol” geleidelijk is gegaan en er meerdere technieken bestaan die allemaal tot de buikrol of in het Engels “straddle technique” kunnen worden gerekend. De buikrol hield stand tot de invoering van de zogenaamde Fosburyflop (of kortweg flop). De techniek is op de Olympische Zomerspelen van 1968 in Mexico-Stad geïntroduceerd door alweer een Amerikaanse atleet Dick Fosbury (1947-2023). Overigens is Fosbury niet de uitvinder van de nieuwe techniek. Reeds in 1912 gebruikte zijn landgenoot Clinton Larson een vergelijkbare sprongtechniek. In 1924 sprong deze atleet op 32-jarige leeftijd tijdens een exhibitie in Magna (Utah) zelfs over 2,07 m. De techniek vond echter geen navolging, omdat hij in die tijd als te gevaarlijk werd beschouwd, want de springer landde na de sprong in het zand op de grond. Larsons verdienste was wel, dat hij de aanzet vormde tot het nadenken over de aanloop.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.