Met « De grote staking bij Beernaerts, Wetteren 1907 », verscheen in 1986 de tweede bijdrage in de reeks Socialistische Kronieken. Een jaar eerder werd met « De opkomst van het socialisme in het arrondissement Dendermonde, tot 1919 » de basis gelegd van de historiografie van het socialisme in het Dendermondse. Onder impuls van haar voorzitter Norbert De Batselier is de v.z.w. Socialistische Studie- en Informatiecentrum » namelijk begonnen met een systematische studie van de geschiedenis van het socialisme in dit arrondissement.

Dit initiatief komt op een moment dat de geschiedenis van de socialistische arbeidersbeweging volop in de belangstelling staat, wat trouwens bewezen wordt door het feit dat de oplage van de eerste brochure haast volledig is uitgeput. Met de tweede kroniek De grote staking bij Beernaerts, Wetteren 1907 wordt in zekere zin een stap terug gezet in de chronologie.

Op 28 mei 1907 brak in de fabriek van Beernaerts in Wetteren een staking uit die nationale weerklank kreeg. Het was één van de eerste massale syndicale protestacties op het Vlaamse platteland. Door de staking, die draaide rond een geschil over loonsverhoging, vielen 1.200 arbeiders en hun gezinnen zonder inkomen. Om de stakers te voorzien van voedsel werd door de Gentse socialisten een landelijke solidariteitscampagne georganiseerd. 

De staking in de textielfabriek van Beernaerts was het belangrijkste sociaal conflict in het Dendermondse vóór 1914. De textielarbeiders van Wetteren stonden in 1907 gedurende enkele weken zelfs in de focus van de nationale belangstelling. De brochure beschrijft dan ook niet enkel een aspect uit de politieke geschiedenis van Wetteren maar schetst vooral een beeld van de moeizame politieke en sociale ontvoogding op het Vlaamse land.
De staking van 1907 te Wetteren was een gevolg van een scherpe confrontatie tussen twee werelden. De liberale patroon. die zijn fabriek in de traditie van de 19e eeuw als een absolutistische monarch leidde, botste met een arbeidersklasse die zich stilaan bewust werd van haar macht. De syndicale, politieke en coöperatieve organisaties uit gans België sprongen de zwakke Wetterse socialistische groepen bij. Dank zij een nooit gezien solidariteitsactie, waarmee meer dan 50.000 fr, werd verzameld, konden de Wetterse textielarbeiders voor het eerst massaal hun stem laten horen.
Op het toppunt van de staking werden niet minder dan 1.600 stakers financieel gesteund. Er werd een grote stakerskeuken ingericht, bij de boeren werd dagelijks om groenten en aardappelen gebedeld en de kinderen van de stakers werden onderhouden door socialistische pleeggezinnen in gans Vlaanderen. Na 16 weken was de kas ondanks alles leeg. De staking eindigde met een wankel compromis maar de Vlaamse arbeidersklasse had haar tanden getoond. De repressie die de Wetterse textielarbeiders na de staking trof, heeft niet kunnen beletten dat de tijd van de absolute onderwerping definitief voorbij was, hoewel de socialistische organisaties tot na de Eerste Wereldoorlog hebben moeten wachten om de vruchten van hun werk te oogsten.
« De grote staking bij Beernaerts. Wetteren 1907 » kost slechts 100 fr. U kunt de brochure bestellen bij de v.z.w. Socialistisch Studie- en Informatiecentrum, tel. : 052/22.10.07 of door overschrijving op het nr. 870-0002201-33 met vermelding Kroniek II.

Ronny De Schepper

Een gedachte over “115 jaar geleden: de grote staking bij Beernaerts, Wetteren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.