De Britse acteur Roger Moore (89) is vijf jaar geleden overleden in Zwitserland. Moore verloor een korte strijd tegen kanker. De acteur werd -zoals hij het zelf wenste- in intieme kring in Monaco begraven. Moore trouwde vier keer en laat drie kinderen (Geoffrey, Christian en Deborah) na.

Roger George Moore werd geboren in Londen. Zijn moeder was huisvrouw en zijn vader was politieman (tiens, waar heb ik dat nog gehoord?). Toen Moore 15 jaar was, ging hij naar de kunstacademie om schilder te worden. Later werd hij leerling bij een animatiestudio. Daarna studeerde hij aan de Royal Academy of Dramatic Art. Tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog diende hij bij het Britse leger als 2e luitenant. Nadat hij het leger verliet, had hij baantjes bij theaters, de televisie en de radio. Zo speelde hij een figurantenrol als soldaat in zijn speelfilmdebuut Caesar and Cleopatra (1945). “Ik ben ontdekt als figurant in Caesar and Cleopatra,” zou Roger Moore later ootmoedig bekennen. “Misschien omdat mijn toga korter was dan die van de anderen?”
Op 9 december 1946 trouwde Moore met schaatsster Doorn Van Steyn (1922-2010). In 1953 verliet hij haar voor zangeres Dorothy Squires (1915-1998), met wie hij op 6 juli van datzelfde jaar trouwde. Squires was twaalf jaar ouder en toen veel beroemder dan Moore. Tot 1954 bleef hij figurantenrollen spelen in films als Perfect Strangers (1945), Piccadilly Incident (1946) en One Wild Oat (1951).
Ondertussen werkte hij als model en verscheen in vele advertenties voor producten, variërend van tandpasta tot truien. Zijn vroegst bekende tv-optreden was op 27 mei 1950, toen hij in het eenmalige BBC-programma Drawing-Room Detective verscheen. Moore heeft sindsdien niet meer voor de BBC gewerkt.
Begin jaren vijftig kreeg Moore een contract bij MGM, maar de films die volgden waren geen grote successen. Hij zei zelf dat ze “no bloody good” waren. Roger Moore zou trouwens altijd relativerend spreken over zijn acteertalent: “Ik heb nooit beweerd dat ik een acteur ben, het enige wat ik doe, is afwisselend mijn linker- en rechterwenkbrauw optrekken,” bekende hij ooit ootmoedig. Deze uitspraak begon achteraf een heel eigen leven te leiden. Ik herinner me een komische persiflage waarin zijn wenkbrauwen hem uiteindelijk van het scherm weg concurreerden. Titels uit die tijd zijn The Last Time I Saw Paris (1954) en The King’s Thief (1955). De rol van captain Michael Stuart in The Miracle (1959) kreeg hij omdat Dirk Bogarde die geweigerd had.
Uiteindelijk werd Roger Moore bekend via de televisie. Tussen 1958 en 1959 verscheen hij in 39 afleveringen van Ivanhoe, waarin hij de rol van Sir Wilfred of Ivanhoe speelde. Vanaf 1961 werd de serie ook bij ons uitgezonden. In 1959 en 1960 speelde hij Silky Harris in The Alaskans, een 37-delige avonturenserie. Zijn volgende serie was Maverick, waarin hij tussen 1959 en 1961 de rol van Beauregard Maverick vertolkte de Engelse neef van het hoofdpersonage (gespeeld door James Garner). Deze series zijn bij mijn weten niet bij ons te zien geweest. In 1961 verliet Moore Dorothy Squires tijdens de opnamen voor Il Ratto Delle Sabine in Italië, waar hij Luisa Mattioli (1936) had leren kennen, die ook in die film speelde. Ze gingen samenwonen, maar trouwden pas in 1969, want pas toen was Squires bereid te scheiden. Met Mattioli kreeg hij een dochter, Deborah (27 oktober 1963) en twee zoons: Geoffrey (28 juli 1966) en Christian (18 augustus 1973). Ondertussen was hij vanaf 1962 wereldberoemd geworden als Simon Templar in The Saint. Tot 1969 werden er 118 afleveringen gemaakt en verschenen er twee ‘films’ (combinaties van afleveringen tot een avondvullende speelfilm). Moore regisseerde zelf negen afleveringen, maar uiteindelijk verloor hij zijn belangstelling voor de rol van Templar en richtte zich weer op zijn filmcarrière. Hij maakte Crossplot (1969) en The Man Who Haunted Himself (1970). De films deden echter alweer niet veel en bij gebrek aan beter richtte hij zich weer op tv-werk, opnieuw met succes. Van mei 1970 tot juni 1971 werd de serie The Persuaders opgenomen, bij ons bekend als De Versierders. Samen met Tony Curtis werden er 24 afleveringen gemaakt van de in Europa zeer populaire Amerikaanse reeks. Moore speelde Lord Brett Sinclair, Curtis de Amerikaanse playboy Danny Wilde. De serie werd opgezet voor vijf jaar, maar werd na een jaar geannuleerd omdat het concept van deze dure serie niet aansloeg in de VS.
Voor Moore was dit een voordeel. Had de serie wel vijf jaar gelopen, dan was hij de rol van 007 misgelopen. In 1973 debuteerde hij immers als James Bond in Live and Let Die. De studio wilde aanvankelijk Sean Connery terug, maar die weigerde het toen aanzienlijke bedrag van 5,5 miljoen. Roger Moore verscheen in totaal in zeven Bondfilms.
In 1983 keerde Sean Connery terug als James Bond in een film met de toepasselijke titel “Never say never again”. This Bond movie was not part of the franchise produced by MGM and Danjaq. Executive Producer Kevin McClory, who was producer and co-writer of “Thunderball” (1965), won a legal battle against Ian Fleming to make his own Bond movie. The settlement stipulated that it had to effectively be a remake of “Thunderball” (1965). This Warner Brothers movie was intended to go head-to-head with the official Eon Productions Bond franchise movie “Octopussy” at the box-office. This movie was released four months after “Octopussy”. Because the movies starred Roger Moore and Sean Connery, each equally recognized to the moviegoing public as James Bond at the time, much of the talk in the press was of a “Bond vs.Bond” or “Battle of the Bonds” showdown at the box-office. Most industry analysts predicted that this movie would win out at the box-office, due to the return of Connery, more press, and a significantly larger production budget than “Octopussy”. According to a press release from Variety in 1985, this was not the case. Variety quoted figures from MGM and Warner Brothers that listed Octopussy’s U.S. gross at 67.9 million dollars, and this movie’s U.S. gross at 55.4 million dollars. It also listed Octopussy’s worldwide gross at 187.5 million dollars, and this movie’s worldwide gross at 160 million dollars. The article also stated that, according to the studios, Octopussy had 34.031 million dollars in U.S.rentals, while this movie had 28.2 million dollars in U.S.rentals. When the final results were in, this movie, and Sean Connery, ended up losing the “Bond vs.Bond” showdown. (IMDb)
Alhoewel Moore het Britse flegma zo ver dreef dat velen afhaakten, dient toch aangestipt dat “Moonraker” (1979) en “Octopussy” (1983) lange tijd de beste Bondfilms waren, zij het enkel als men de kassa als maatstaf neemt, want vooral “Moonraker” was toch “over the top”. While certainly not the film, of which he was most ashamed, Roger Moore often made fun of himself, and this movie, for the absurdity of the plot (*).
Tussen die twee was er ook nog “For your eyes only” (1981) waarvan ik jullie toch dit “wistjedatje” moet meegeven. De beroemde affiche met James Bond tussen twee vrouwenbenen zou geïnspireerd zijn door de videoclip voor “Hot Legs” (1977) van Rod Stewart. Alleen vond de fotograaf dat de poep van het fotomodel echter een beetje te veel bedekt was. Daarom liet hij haar badpak omgekeerd aantrekken. Met als gevolg dat in de Canadese provincie Saskatchewan de film een X-rating (porno) kreeg! Ook in de Verenigde Staten maakte de poster meer ophef dan de film zelf…
Roger Moore himself hated the final scene with Margaret Thatcher. He felt it didn’t suit the serious tone of the rest of the film. He also didn’t like getting a clue about the ATAC from a parrot. Moore thought it the type of silliness his Bond films were usually criticized for being.
Zijn laatste optreden als James Bond was in A View to a Kill, hij was toen 57. In 1986 kondigde hij aan te zullen stoppen en Timothy Dalton werd de nieuwe James Bond. Tijdens zijn Bond-jaren verscheen Roger ook in andere films, zoals Gold (1974), Shout at the Devil (1976), North Sea Hijack (1979), Escape to Athena (1979) en The Sea Wolves (1980). In Escape to Athena speelt Roger Moore zowaar een Duitse kampbewaker. Akkoord, hij groet steeds met een militaire “salute” (en geen “heil Hitler”), want eigenlijk is dat een soort van “archeologisch” kamp en hij is zelf ook archeoloog en uiteindelijk loopt hij zelfs over naar de andere kant, maar dan is hij toch verantwoordelijk voor de dood van een aantal van zijn landgenoten (gewone soldaten, geen nazibeulen). Geen wonder dat hij achteraf verklaarde dat hij een beetje “miscast” was… On the other hand, it was the second of four movies, in which David Niven and Roger Moore appeared together. The others being The King’s Thief (1955), The Sea Wolves (1980) and Curse of the Pink Panther (1983).
Na zijn Bond-tijd deed Moore het rustig aan. Hij verscheen pas in 1990 weer op het witte doek in Fire, Ice & Dynamite.
In de jaren negentig verscheen Moore in films als Bullseye! (1990), Bed & Breakfast (1992) en The Man Who Wouldn’t Die (1994). Met Jean-Claude Van Damme zat hij in The Quest (1996) en hij speelde ook een rol in Spice World (1997). Na ruim 25 jaar beëindigde Moore in 1996 onverwacht zijn huwelijk met Luisa Mattioli. Op 10 maart 2002 trouwde hij voor de vierde keer, deze keer met de Zweedse Christina ‘Kiki’ Tholstrup (°1942). Met haar bleef hij getrouwd tot aan zijn dood. Ze woonden afwisselend in Zwitserland en Monte Carlo. Na de eeuwwisseling speelde hij nog in The Enemy (2001), Boat Trip (2002) en Foley & McColl: This Way Up (2005).
In 2008 heeft Roger Moore zijn autobiografie My word is my bond gepubliceerd, in het Nederlands vertaald als Voor altijd James Bond. In een interview met The Sunday Telegraph in april 2009 zei Moore dat hij definitief was gestopt met acteren. (Wikipedia)

(*) Wij hebben er vaak geen idee van hoeveel acteurs soms moeten investeren in nevenactiviteiten. Zo heeft Roger Moore in het kader van de promotie van “Moonraker” bijna 400 interviews gegeven!

36 Roger Moore

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.