De Australische pianist David Helfgott (op bovenstaande Pinterest-foto links, naast Elton John) wordt vandaag 75 jaar.

David Helfgott werd een “halfgod” dankzij de film “Shine” in 1996. Zijn zus Margaret (nu “woonachtig” in Israel) verzette nadien hemel en aarde om de mythe van de film te ontkrachten. In haar boek “Out of tune: David Helfgott and the myth of Shine” (Warner Books, 1998) weerlegt ze de teneur van de film, namelijk dat Helfgotts vader een tiran zou zijn geweest, getraumatiseerd door de concentratiekampen. En dat terwijl de familie Helfgott reeds van in de jaren dertig naar Australië was uitgeweken! Anderzijds waren er wel reeds gevallen van krankzinnigheid in de familie bekend en verzette de vader zich tegen de studies van David in Engeland omdat hij bang was dat deze de afzondering van zijn familie niet zou aankunnen. Bovendien is de film gebaseerd op het verhaal van Davids tweede vrouw, een soort van New Age-dame, die de “spectaculaire redding” helemaal aan zichzelf toeschrijft, maar, zoals het persbureau Reuter opmerkt, “sprookjes met een happy end op het witte doek eindigen in werkelijkheid vaak minder fraai. Zijn comeback in 1997 werd immers door de Amerikaanse pers stevig gekraakt. Niet alleen vond men dat hij niet goed speelde, men vroeg zich ook af of Helfgott mentaal wel in staat is tot een concerttournee. Zo klaagden de critici erover dat hij al spelend tegen zichzelf praat en kreunende geluiden maakt, ook al komt dit in de film juist sympathiek over.” Toen hij in 1998 naar België en Nederland zou komen, meldde men dan ook dat David Helfgott zijn middenvinger heeft gebroken en zijn concert moest worden afgelast.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.