In de laatste aflevering van “Chansons!” (10 oktober 2021) was ik erg aangedaan door het fragment over Renaud (foto Emmanuel Gauguet via Wikipedia) en vooral dan de rol die goeie ouwe Dave daarbij speelde.

Ik ben eigenlijk nooit een grote fan geweest van Renaud, zelfs niet in mijn Rode Vaan-periode, hoezeer collega Lode De Pooter daarop ook aandrong. Uiteindelijk kon hij me toch overhalen met “Madame Thatcher”, dat ik sedertdien niet meer heb gehoord en ik ben dan ook zelf benieuwd naar de YouTube-versie die ik hieronder ga proberen te publiceren. (Het blijkt eigenlijk “Miss Maggie” te heten, dat begint al goed!)

Daarnaast was er natuurlijk ook zijn grootste hit, “Mistral gagnant”.

Het laatste wat ik van hem heb gehoord, is toen hij met Axelle Red “Manhattan-Kaboul” bracht.

Maar daarna ging het dus steil bergaf met zijn gezondheid. Toch droeg hij zijn album Toujours Debout uit 2016 nog op ‘aan zijn vermoorde vrienden van Charlie Hebdo’, want hij heeft zelf nog columns voor het satirische tijdschrift Charlie Hebdo geschreven.

Renaud werd geboren als Renaud Pierre Manuel Séchan in Parijs op 11 mei 1952. Van 1980 tot 1999 was hij getrouwd met Dominique Quilichini. Hun dochter, Lolita, trouwde met de zanger Renan Luce. Aan het kind van Lolita en Renan, Héloïse, zijn kleinkind, droeg Renaud op zijn laatstverschenen album een nummer op, zoals hij eerder ook aan Dominique en Lolita albums opgedragen heeft. Daarna was hij getrouwd met de zangeres Romane Serda, de moeder van zijn zoon Malone (2006). In 2011 scheidden Renaud en Serda, maar ook zij werkte nog mee aan dat laatste album uit 2016.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.