Ik had dit al veel eerder moeten doen, want ondertussen zit de docuserie “CHANSONS!” elke vrijdag op Nederland 1 al halfweg, maar ik was het stomweg vergeten tot ik vandaag merkte hoezeer deze reeks de kijkcijfers op mijn blog heeft beïnvloed (zie hieronder)…

“CHANSONS!” wordt gemaakt door enerzijds Matthijs van Nieuwkerk, ontzettend populair bij politiek correct Nederland, en Rob Kemps (zelfgemaakt portret in een fotostudio via wikiportret.nl) alias Snollebolleke, ontzettend populair bij “de gewonen Ollander” zeg maar. Een very unlikely duo dus!

Hoe is zo een samenwerking dan tot stand gekomen? Wel, tot ieders verbazing heeft Snollebolleke vorig jaar de populaire quiz “De Slimste Mens” gewonnen in Nederland. Nu moet je weten dat in Nederland deze quiz (in tegenstelling tot bij ons) zeer ernstig wordt genomen. Dus meteen viel iedereen steil achterover van het feit dat de man van “Links rechts” (zie hieronder) zo verstandig kon zijn.

En het kon dus niet uitblijven: Snollebolleke werd uitgenodigd in “De wereld draait door”, de eveneens zeer populaire talkshow van Matthijs van Nieuwkerk, iets wat eigenlijk als een tang op een varken sloeg. Maar wat bleek? De twee bleken een grote liefde voor het Franse chanson te delen. En vandaar dus deze vierdelige serie, waarin zij de doorsnee Hollander, voor wie Frans nog altijd “suderans” en “toerdefrans” is, laten kennismaken met “the great French songbook”.

En het is een prachtige reeks geworden. Met een lach en een traan, zoals het hoort. Nooit zwaar op de hand en altijd met een knipoog. Als ze met de Nederlandse Fransman Dave de muziektempel “L’Olympia” bezoeken in Parijs, zegt Dave op een bepaald moment tegen Snollebolleke: “Jij bent ook een zanger, hé?”, waarop Snollebolleke ontwapenend: “Nou ja, ik leg je dat later wel eens uit…”

Het enige wat me een beetje stoort, is dat Snollebolleke niet van het lijf van Matthijs kan blijven. Wellicht wil hij daarmee zijn dankbaarheid uitdrukken dat hij nu ook in het Pantheon van de Politiek Correcten is opgenomen, maar dat hoefde voor mij niet echt.

De vier afleveringen zijn telkens thematisch opgevat. “Parijs” en “L’amour” hebben we al gehad. Ik weet niet wat de twee resterende thema’s zijn, maar ik zou ze voor geen geld willen missen!

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.