Het is al 45 jaar geleden dat de Franse wielrenner Jean-Claude Lebaube (op bovenstaande foto uit de Tour van 1965 de kalende man in het midden) aan een hartaanval is overleden.

Jean-Claude Lebaube eens geletruidrager in de Tour (1966) is in Verneuil-sur-Avre (Eure) op 39-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Lebaube, toegewijd ploegmaat van Jacques Anquetil, nam zeven keer deel aan de Ronde van Frankrijk en werd hierin vierde in 1963 en vijfde in 1965. Hij behaalde in totaal acht zeges in zijn profloopbaan tussen eind 1961 en 1970, doch er was geen enkele grote wedstrijd bij. Als liefhebber (en lid van V.C.Rennes) won hij wel de Ronde van Tunesië (1961). Hij hing de fiets in 1970 aan de haak toen hij zonder werkgever viel. Hij was daarna vertegenwoordiger van een groot merk van wijnen. Volgens Wikipedia werd hij “Monsieur Firmin” genoemd, maar men zegt er niet bij waaraan hij die naam heeft te danken. Misschien heeft het iets te maken met het beroep van patissier dat hij vóór zijn wielerloopbaan heeft uitgeoefend.

(Met dank aan Jan De Smet)

gertje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.