Waarvoor televisiequizzen al goed kunnen zijn. Dankzij “2 voor 12” heb ik nu vernomen dat de Amerikaanse auteur Anne Rice, vooral bekend van “Interview with the vampire” uit 1976, is overleden op 11 december 2021…

Hoe ongelooflijk het ook mag zijn, dit boek was een vorm van therapeutisch schrijven en dan nog wel als reactie op het overlijden aan leukemie (!) van haar zesjarig dochtertje Michelle. Dit wordt uiteraard gereflecteerd in Claudia, het kleine vampiertje. Claudia was trouwens de bijnaam van Michelle. Rice onderscheidt zich dan ook van andere “vampierenauteurs” door er ook de “positieve” kanten van te zien (het eeuwige leven, de eeuwige jeugd). Dat ze daarvoor vers bloed nodig hebben wordt als een noodzakelijk kwaad gezien en sommige vampieren (de vaderfiguur Louis b.v., waarin Rice zichzelf terugvindt) trachten zich zelfs met dierenbloed te behelpen, ook al schijnt dat vreselijk slecht te smaken. Anderzijds zit er aan die “eeuwige jeugd” ook een keerzijde: Claudia verwijt Lestat dat hij er de oorzaak van is dat ze wel geestelijk maar niet lichamelijk evolueert (waardoor er een erotische spanning ontstaat) en ze zal dan ook wraak nemen. Niet toevallig is Rice geboren in New Orleans en er katholiek opgevoed. Ze brak overigens met de kerk toen ze erachter kwam hoe die interessante lectuur (Hemingway e.d.) verbood.

Eén van haar andere boeken is “Exit to Eden”, waarover ze verklaarde: “I think pornography is completely worthwhile. I wanted to write the kind of delicious S&M fantasies I’d looked for but couldn’t find anywhere. I’m really rather proud of it, shocking though that might be. I feel that if I’m read 200 years from now, it’ll be as much for that as anything else.” (New York Times, 7/11/1988). In “Exit to Eden” creëert ze een exotisch eiland (Eden) dat een soort van Disneyland is voor sadomasochisten. In 1995 werd deze novelle verfilmd door Garry Marshall, maar het resultaat was niet wat zijn voorgaande films (“Pretty woman”, “Frankie and Johnny”) lieten verhopen. Een detectivepaar (Dan Aykroyd en Rosie O’Donnell) zitten achter een diamantsmokkelaar (Stuart Wilson) aan die werd gefotografeerd door Paul Mercurio (van “Strictly ballroom”) en waaruit moet blijken dat hij met zijn vriendin Nina (Iman) zijn dagen slijt op het SM-eiland van meesteres Lisa (Dana Delany). Voor wie ervan houdt, kan men zeggen dat Rosie O’Donnell zich nog transformeert naar een geloofwaardige meesteres, maar dan nog helpen de flauwe grappen van Dan Aykroyd het verhaal nog meer om zeep. Het boek van Rice (geschreven onder pseudoniem) is niet komisch en bevat meer echte SM.

“Cry to heaven” uit 1982 is dan weer een boek over castraten.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.