Voormalig wielrenster Nicole Van den Broeck is vijf jaar geleden op 70-jarige leeftijd overleden. Ze veroverde in 1973 in Barcelona de wereldtitel op de weg en kroonde zich vijf keer tot Belgisch kampioene (1969, 1970, 1973, 1974 en 1977). Van den Broeck wordt algemeen beschouwd als één van de meest succesvolle Belgische rensters aller tijden. Na haar slaagde geen enkele landgenote er meer in een wereldtitel op de weg te behalen.

Ook op de baan is ze herhaalde malen kampioen van België geworden (in de achtervolging). Toen ze in 1977 voor de vijfde keer kampioen werd op de weg was dat voor Gaston Smets uit Nieuwenrode de aanleiding om met een primeur uit te pakken, namelijk de eerste dames-wielerploeg (nadat ze in 1966 al voor Romeo-Smiths had gereden en in 1969 voor Flandria-De Clerck)! Deze werd gesponsord door Bouwmaterialen Gaston Smets en zoon en Wielerclub De Arend uit Aalst (zie foto). De vroegere wereldkampioene werd als vaandeldraagster aangesteld samen met Marie-Thérèse Naessens, Marie-Josée Fontain, Christine Kwickenborne, Chantal Van Haever, Gonda Janssens, Rita Gailant, Francine Van Weyenbergh en de Italiaanse Maurena Tartagni. Volgens Jef Thielemans op de Wielersite was de BWB echter allesbehalve opgezet met het initiatief, zodat “Nicole Van Den Broeck een paar keren aanzette met een trui geschonken door Gaston en zij door de toenmalige BWB werd beboet alsook twee overwinningen afgenomen.”

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.