Vandaag is het precies 280 jaar geleden dat in de New Music Hall in Dublin voor het eerst Messiah, an Oratorio (zonder lidwoord) werd uitgevoerd, geschreven door Georg Friedrich Händel. Het werk, dat in de meeste gevallen iets minder dan tweeënhalf uur duurt, wordt, met name in de Angelsaksische landen, vooral rond kerst uitgevoerd, maar ook wel – zoals mag blijken uit de creatie – in de paastijd. Het werk mag ook prat gaan op de eerste staande ovatie uit de geschiedenis.

Hoewel Händel vooral nu bij een groot publiek – met name door de Messiah – bekend is als oratoriumcomponist, begon hij pas met het componeren van oratoria toen hij al vijftig was. Opera was het belangrijkste in zijn leven – vanaf zijn 18e jaar toen hij begon bij de Hamburgse opera tot rond 1740 heeft hij zich met deze muzikale vorm beziggehouden. Het is pas in 1741 als Händel ten val komt na de zinloze concurrentie met het Theater van de Adel dat hij op vocaal gebied enkel nog oratoria zal schrijven.
In de VS gaf de Haendel and Haydn Society in 1857 een complete Messiah met tussen de 600 en 700 stemmen. Dit succes leidde tot een uitvoering van het fameuze Hallelujah-koor bij de Grand National Celebration of Peace van 15 augustus 1869 in Boston met bijna 11.000 stemmen en een orkest van meer dan 500 leden. Eind 19de eeuw gingen er toch stemmen op om terug te keren naar bezettingen die dichter bij Händels oorspronkelijke muziek zelf lagen. De tegenwoordige professionele uitvoeringen van Messiah zijn voornamelijk op dit uitgangspunt geënt. Maar het heeft toch tot 1980 geduurd eer de eerste commerciële opname van Messiah verscheen in een bezetting die conform was aan de wijze waarop Händel het werk zelf uitvoerde, en bovendien ook gespeeld op instrumenten uit Händels tijd of kopieën ervan. De uitvoering van de Foundling Hospital-versie door The Academy of Ancient Music o.l.v. Christopher Hogwood en met o.a. Emma Kirkby als soliste geldt op dat gebied dan ook als een mijlpaal. (Wikipedia)

Referentie
Ronny De Schepper, Luisteren naar klassieke muziek, Het Laatste Nieuws 17 december 1994

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.