In 1940 schrijft Benjamin Britten (1913-1976) zijn War Requiem, dat echter pas in 1962 voor het eerst zal worden uitgevoerd in de kathedraal van Coventry, die tijdens de Tweede Wereldoorlog was vernietigd. Britten ging uit van de oorlogsgedichten van Wilfred Owen om op die manier zijn pacifistische ingesteldheid uit te dragen. De twee zangers verpersoonlijken een Duitse en een Engelse soldaat, terwijl de sopraan samen met de koren het eigenlijke rouwproces vorm geven. (DSRG, War Requiem in de opera, Het Laatste Nieuws, 22 januari 1994)

Bij ons richt Emiel Hullebroeck in 1940 de “Federatie van Vlaamse Kunstenaars” op en de “Vereniging voor Auteursrechten”, wat dan na de oorlog zal opgaan in het nationale SABAM.
1941 is het jaar van het debuut van Leonard Bernstein als componist met een sonate voor piano en klarinet. Het is echter vooral een jaar later bij zijn eerste symfonie voor sopraan en orkest (“Jeremiah”) dat duidelijk wordt dat hij zich eindelijk aan de invloed van Hindemith weet te onttrekken. Bernstein was echter niet te beroerd om te pikken van minder bekende vrienden. Zo gebruikte hij een thema uit het eerste bedrijf van “Regina” van zijn joodse communistische homoseksuele vriend Marc Blitzstein om een van zijn hits uit “West Side Story” te componeren.
Nog in de V.S. publiceert Stravinsky dat jaar zijn “Pulcinella”, gebaseerd op sonates van Pergolesi. Arthur Benjamin deed eigenlijk precies hetzelfde met Cimarosa, maar toch wordt dit werk verkocht als zijnde het hoboconcerto van Cimarosa, ook al schreef deze buiten zijn sonates enkel vocale muziek (*).
Nog in 1941 werd de Argentijnse jazz-gitarist Oscar Aleman (1909-1980) door de nazi’s verplicht naar zijn geboorteland terug te keren. Hij zou er pas in 1968 opnieuw ontdekt worden (door Duke Ellington). Aleman maakte (o.m. samen met de Belg Robert De Kers) in de jaren dertig deel uit van het orkest dat Josephine Baker begeleidde.

Ronny De Schepper

(*) Aldus mijn bronnen. Maar wat dan met zijn beroemde concerto voor twee fluiten in G? Is dat dan ook eigenlijk een compositie van iemand anders?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.