Vijf jaar geleden ging het nieuwe Circulatieplan van Filip Watteeuw (Groen) in Gent in voege. Het riep al meteen heel wat controverse op, maar vijf jaar geleden wou ik mij daar (voorlopig?) niet mee moeien. Ik greep het wel aan om een artikel te citeren dat ik destijds had geschreven, ik vermoed voor De Dulle Draak, dus moet het in de jaren negentig zijn geweest. En daaruit blijkt dat er toen al veel te doen was over het verkeer in de Gentse binnenstad.

Ondertussen wordt er wat afgevloekt in Gent. Natuurlijk door autobestuurders, maar ook door gebruikers van omgeleid openbaar vervoer, door lek rijdende fietsers, ja zelfs door voetgangers die hun benen breken in al die opengebroken straten. Op zo’n moment staan ook de winkeliers in de binnenstad traditiegetrouw aan de klaagmuur. Maar politiek denken betekent ook verder kijken dan je neus lang is, op lange termijn denken. De binnenstad is onleefbaar geworden door en voor de auto’s, daarover is iedereen het eens. Zone 30, verkeersluwe straten… het is allemaal onontkoombaar. En voor de middenstand is dat niet eens slecht! Spreekt men in zo’n gevallen immers niet vaak van een winkelstraat?
Natuurlijk, het probleem van de bereikbaarheid wordt wel erg groot. Parkings aanleggen enkele kilometers buiten de stad heeft geen enkele zin. Of hebben de beleidsvoerders nog nooit een zware boodschappentas moeten dragen misschien? Of regent het nooit voor hen? Toegegeven, het is geen eenvoudig probleem, want ondergrondse parkings zijn vanuit esthetisch standpunt nog het beste te verdedigen in de binnenstad, maar wat dan met de veiligheid? Vrouwen hebben terecht angst zich alleen in die parkings te begeven. En zij zijn toch de voornaamste “shoppers”? Door de ontvolking van de binnenstad zal die onveiligheid trouwens nog toenemen. Na de kantooruren zal het centrum stilaan een soort van spookstad worden.
Het probleem stelde zich nog eens acuut toen drie Gentse centrum-dekenijen Belfort, Koestraat en Minard bekend maakten dat ze de handen in elkaar zouden slaan t.g.v. de jaarlijkse braderiefeesten. Deze dekenijen zagen de voorbije jaren hun kliënteel immers zienderogen dalen. En aangezien naar hun mening alle smeekbedes bij de stad toch maar in dovemansoren vielen, wilden ze op die manier er zelf verandering in brengen.
Dat zij zich boos maken over het feit dat de verkeerssituatie zich schier maandelijks wijzigt, daar kunnen we inkomen. Er is b.v. dringend nood aan een kaart van Gent die de eenrichtingsstraten aangeeft, maar geen enkele firma durft dit aan omdat ze al snel achterhaald zou zijn. Echte Gentenaars trekken nog een beetje hun plan, maar wat met bezoekers uit het hinterland? En dat juist op een moment dat de winkelcentra in de randgemeenten als paddestoelen uit de grond rijzen!
Een gevolg van de eenrichtingsstraten en van de parkeerproblemen is ook dat minder auto’s juist voor méér verkeer zorgen in de binnenstad. Iedereen moet immers kilometers omrijden en is bijna continu op zoek naar een parkeerplaatsje.
De dekenijen stellen daarom voor de as Cataloniëstraat-Vlaanderenstraat opnieuw in beide richtingen open te stellen. Akkoord dat een onderzoek destijds uitwees dat dit vooral doorgaand verkeer was, maar de winkeliers uit die straten hebben daar geen last van. En vertragingsmiddelen zoals verkeersdrempels zijn ook geen probleem, aangezien de tram toch in een aparte bedding zal rijden.
Misschien kan men in Gent lessen trekken uit wat in Antwerpen is gebeurd. Een aantal uitbaters van restaurants en cafés in de omgeving van de Antwerpse Grote Markt willen hun klanten een gratis pendeldienst aanbieden. Een busje zou de klanten dan van en naar hun verderop geparkeerde auto kunnen voeren. Het idee werd gelanceerd door een uitbater van een restaurant in de uitgangsbuurt van het Antwerpse stadscentrum, maar ook in een autovrije zone.
“Mensen geraken met hun wagen gewoon het stadscentrum niet meer in”, verklaarde een collega uit de nabijgelegen Suikerrui aan “De Morgen”. “En als men toch z’n wagen ergens verkeerd parkeert, dan wordt men weggetakeld. Dat jaagt de klanten weg.” De oplossing is volgens de horeca-mensen daarom de restaurantbus. Die zou dagelijks tussen 16 en 4 uur pendelen tussen de Zuiderdokken en het stadscentrum. De horeca-uitba­ters zouden de dienst gratis verlenen. Om het zwartrijden tegen te gaan, krijgen de klanten in het café of het restau­rant een gratis ticket om terug naar hun auto te rijden.
Zelfs de Antwerpse politie vond het een schitterend initia­tief. “We moeten eerlijk zijn,” sprak een politiecommissaris. “Het historische stadscentrum kan die grote hoeveelheden auto’s niet meer opvangen. We zullen daar in de toekomst zelfs nog strenger voor moeten optreden. En we mogen niet zo naïef zijn te verwachten dat iedereen met de fiets boodschappen zal doen of op restaurant zal gaan!”

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.