Het zal morgen al veertig jaar geleden zijn dat Carole King optrad in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten. Ik ben daar destijds naartoe gegaan samen met Luc Carnier en op de terugweg zijn we zelfs nog eens binnen gesprongen in de Aalsterse Mikisclub. Een in alle opzichten memorabel avondje dus…

Dat optreden van Carole King in het Paleis voor Schone Kunsten bestond uiteindelijk uit vier ingrediënten, die elkaar voortdurend afwisselden, zodanig dat ook het peil schommelde in verhouding, maar mede door de schitterende opening en het enthousiaste slot kunnen we over het algemeen toch spreken van een geslaagd concert.
Eerst en vooral waren er de oude hits waarvoor het echtpaar Goffin-King in de vroege jaren zestig had getekend, zoals “One fine day”, “Up on the roof”, “A natural woman” en “Will you still love me tonmorrow” die gevoelig werden gebracht maar ook soms exuberant zoals “Chains” en (heel onverwacht – wat ons betreft toch – als uitsmijter) “Do the locomotion”. Zalig.
Met “Will you still love me tomorrow” zitten we meteen ook aan de fameuze “Tapestry”-elpee waaruit niet minder dan zes nummers werden gebracht. De adem stokte in onze keel toen het concert heel ongewoon begon. Daar waar normaal de band een uitgebreide intro inzet en op het hoogtepunt de “vedette” opkomt, kwam Carole nu in een lange bruine rok en een witte bloes in alle eenvoud plaatsnemen achter de vleugel (Kon. Elisabethwedstrijd?) en bracht er onmiddellijk en zeer geëmotioneerd “Tapestry” en “It’s too late”. Ons hoofd begon te draaien. Zou het kunnen dat dit eigenlijk niet tot het geplande concertschema behoorde, maar eraan werd toegevoegd door de uitdrukkelijke vraag in De Rode Vaan?
Een gedeeltelijk (negatief) antwoord kregen we helemaal op het eind toen na de officiële (minder geslaagde) afsluiter “I feel the earth move”, Carole voor de bisnummers opnieuw hetzelfde procédé toepaste (zij het dat het duet met Robert McEntee in “You’ve got a friend” niet zo geslaagd was).
Een derde ingrediënt was een selectie uit de periode 71-82, die zoals gezegd eigenlijk niet meer zo succesrijk was voor Carole. Alhoewel “Hard-rock café”, “Shotgun” en “Sweet sea­sons” op herkenningsapplaus en veel bijval van een gewillige maar niet geheel gevulde zaal kon rekenen, blijven wij daar niet zo’n voorstander van.
Maar de hoofdbrok was natuurlijk de nieuwe elpee “One to one”. Bijna alle muzikanten hadden hieraan meegewerkt, zodat op deze nummers de inbreng van het orkest het grootst was. Eric Johnson, een jong (uitstekend), een beetje punk-uitziend gitaristje mocht zelfs af en toe voorzichtig uitfreaken, terwijl Carole (nu in zwarte broek en met een haarband en bloes uit dezelfde groene stof) zowaar als bij een hardrockgroep vooraan op het podium ging staan om met sprongetjes en zo de accenten aan te geven.
Alhoewel Carole de beste nummers uit haar elpee had geselecteerd (d.w.z. op één nummer na volledig kant één en enkel “Boomerang” van kant twee), kunnen we ons toch moeilijk inbeelden dat dit echt een come-back betekent. Er zijn nu eenmaal feiten waar je niet omheen kan (zo zong ze “Life without love”, geschreven door haar 22-jarige dochter Louise) en om dan precies voor een meer geritmeerde aanpak te kiezen, kan misschien wel een verkeerde gok zijn. Vooral als men ziet hoe oud het publiek voor King wel is.
Gelukkig waren de begeleiders brave, half langharige, magere, typische west-coast muzikanten (inderdaad, de New Yorkse Carole woont nu in het zuiden) zodat de fans niet te zeer tegen de haren in werden gestreken. Een speciaal geschreven “No Nukes”-nummer was dan ook voorspelbaar, maar de goede bedoelingen overtroffen hier het uiteindelijke resultaat, maar kom, dat beetje reklame voor VAKS en VAKA was mooi meegenomen.

Referentie
Ronny De Schepper, De Koningin in het Paleis, De Rode Vaan nr.15 van 1982

Een gedachte over “Veertig jaar geleden: Carole King in het PSK…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.