Temse is Vlaanderens stripgemeente bij uitstek. Nagenoeg alle grootmeesters van de Vlaamse strip zijn er gevierd, met telkens een waaier aan activiteiten. De uitgave van luxe-albums vormt een constant hoogtepunt. Vijf jaar geleden verscheen een nieuw luxe-album, met name “Verminkte Vleugels” van Luk Martens, dit als eerbetoon aan de gebroeders Van Raemdonck.

Voor de gelegenheid wordt er voorzien in de uitgave van een soft-cover, een luxe- én een superluxe-editie.
– Soft-cover: 500 ex, formaat A4, prijs 10 euro.
– Luxe-editie: 200 exemplaren, 56 blz., 250 x 335 mm., zwartwituitgave, hardcover in kleur, linnen rug, gekartonneerd, elk album is genummerd, prijs 30 euro
– Superluxe-editie: 80 exemplaren, fluwelen omslag, elk album is genummerd (Romeinse cijfers), enkel te verkrijgen als men ook een gewone luxe-editie aankoopt, prijs 80 euro.

Luk Martens is werkzaam als grafisch ontwerper, strips tekenen is zijn passie. Zijn eerste album ging over de draak Fretalop, een legende uit zijn woonplaats Temse. “Het verhaal werd geschreven door een zekere Maurice Pauwaert en werd eerst uitgegeven in de jaren ’30 van de vorige eeuw in een heel dun boekje van 28 bladzijden. Ik heb er een stripadaptatie van gemaakt aan de hand van de originele tekst. Het is een kleinood van amper zestien platen geworden, het stripequivalent van een kopje koffie op een terras. Ik heb zelf 450 exemplaren gedrukt, gevouwen, geniet en afgewerkt. Het boekje werd in december 2014 voorgesteld in het gemeentehuis van Temse, op een stripbeurs in oktober 2016 heb ik het allerlaatste exemplaar verkocht.”

De aanleiding voor zijn nieuwe album ‘Verminkte Vleugels’ bleek het gemeentelijk infoblaadje. “Daarin las ik een berichtje over een tentoonstelling met een originele plaat uit 1998 van Paul Geerts. Het was het begin van wat een verhaal rond de gebroeders Van Raemdonck ging worden. Maar Paul Geerts had het enerzijds veel te druk met onder andere Suske en Wiske en was anderzijds zo diep onder de indruk van de loopgravenstrips van Jacques Tardi die toen verschenen, dat hij de pen heeft neergelegd en het project is doodgebloed.”

Temsenaars Edward en Frans Van Raemdonck sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog in het niemandsland maar leefden voort als Vlaamse symbolen van heldhaftige broederliefde. Luk sprak met Luc De Ryck, burgemeester van Temse, stripliefhebber en geschiedschrijver van de Eerste Wereldoorlog, over zijn plan om het project van Geerts weer op te pikken. “Hij was meteen gewonnen voor het idee en is mijn grootste supporter, mentor en steun geworden. Telkens ik een pagina afgewerkt had, liet ik die aan hem lezen. Ik heb twee jaar aan het album gewerkt, deze maand is het exact honderd jaar geleden dat de gebroeders sneuvelden.”

Luk Martens heeft ook een eigen stripreeks rond de rondborstige Deeria.

Langs deze weg biedt de culturele vereniging Spirit u de mogelijkheid om voormelde albums te bestellen. U kan intekenen via rekeningnummer BE41-7370-0542-8710 van Spirit, A. Wautersstraat 10, 9140 Temse.

Info: Lutgarde De Graeve 03/771.02.55 – 0497/64.41.77 – Lutgarde.degraeve@telenet.be

4 gedachtes over “Vijf jaar geleden: “Verminkte Vleugels” van Luk Martens

  1. Op 7 april ’17 heb ik Lutgarde De Graeve gemaild met de vraag of ik de strip kan bestellen.
    Op 10 april heb Ik nog steeds geen antwoord. Ik begrijp niet waarom dan haar e-mail als info vermeld staat.

    Geliked door 1 persoon

    1. Heb van Lutgarde op 11/4/17 reactie gekregen en had ’s anderendaags reeds de strip in de brievenbus samen met een vriendelijke attentie op een naamkaartje.

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.