De Italiaanse wegsprinter Mario Cipollini viert vandaag zijn 55ste verjaardag.

cipollini3

Mario Cipollini is een icoon in het moderne wielrennen, maar zelf ben ik daar niet zo tevreden mee als de meeste mensen. Zijn vestimentaire “uitspattingen” (zoals de Amerikaanse broek hierboven) kon ik maar zelden appreciëren.

cipollini2

Dat neemt niet weg dat ik zijn prestaties wel bewonder. Hij was één van de beste wegsprinters ooit en voor zover ik mij kan herinneren was hij ook een “propere” sprinter. Daarmee bedoel ik dat ik me geen incidenten kan voor de geest halen, waarbij hij tegenstrevers op een dergelijke manier heeft gehinderd dat ze b.v. zwaar ten val kwamen. Anderzijds is hij volgens mij de “uitvinder” van de sprinttreintjes en dat vinden sommige wielerliefhebbers dan toch maar een kwalijke ontwikkeling in het wielrennen. Zelf keek ik met belangstelling uit naar zijn plan om samen met zijn sprinttrein deel te nemen aan het wereldkampioenschap ploegenachtervolging. Jammer genoeg is daar nooit iets van gekomen en zijn “opvolger” Alessandro Petacchi, die dit experiment eveneens in het vooruitzicht stelde, is er ook al niet mee doorgegaan. Ik zou het nog altijd eens graag zien. Waarop wachten Kittel, Degenkolb, Greipel of Cavendish eigenlijk nog? (Ze moeten om te mogen deelnemen natuurlijk wel door landgenoten worden gegangmaakt.) Wat zijn individuele prestaties betreft, is er natuurlijk zijn wereldtitel in Zolder (zie bovenstaande foto), maar tot mijn verbeelding spreekt nog meer de manier aan waarop hij in Gent-Wevelgem op zijn eentje naar een kopgroep toe reed en die dan nog vloerde in de sprint ook.

Ronny De Schepper

cipollini4

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.