Op Wikipedia wordt de tweede overwinning van Sean Kelly in Milaan-Sanremo, vandaag precies dertig jaar geleden, één van de opmerkelijkste uit de jaren negentig genoemd, omdat Kelly in de afdaling van de Poggio bij Moreno Argentin kwam en hem vervolgens vloerde in een sprint met twee.

Ik moet de uitzending ongetwijfeld gezien hebben, maar toch kan ik mij er helemaal niks meer van herinneren. “Voor mij moet die overwinning dus blijkbaar niet zo ‘memorabel’ geweest zijn,” schreef ik oorspronkelijk, maar na wat opzoekingswerk blijk ik me toch één ding te herinneren: dat onze landgenoot Jim Vandelaer (van de ploeg van José De Cauwer) de enige was die Argentin een tijdje kon volgen toen die er in de beklimming van de Poggio onweerstaanbaar vandoor ging.
Graham Healy schrijft op zijn website wel dat Argentin, die drie ritten had gewonnen in de voorafgaande Tirreno Adriatico, de uitgesproken favoriet was, terwijl de 35-jarige Kelly duidelijk reeds in de nadagen van zijn carrière verkeerde (het zal zijn laatste grote overwinning zijn).
Kelly had zes jaar eerder, in 1986, de Sint-Jozefsklassieker reeds gewonnen in een sprint met drie, vóór Greg LeMond en Mario Beccia.
Het memorabele aan zijn prestatie in 1992 moet dus vooral zijn afdaling van de Poggio zijn geweest, waarbij hij erin slaagde Argentin bij te halen om hem nadien in de sprint te kloppen. Op zijn eigen website schrijft Sean Kelly: “People say I took a lot of risks but it didn’t really feel like that at the time. I went as fast as I could but was always under control. I caught him with only 1k to go and pulled a few faces when he turned around shouting at me to come through. I told him that I was ‘fupped’ and wasn’t able. Every time he turned to me I moved slightly off the wheel so that he would see the chasers coming fast behind and get a bit nervous. It worked and he kept rolling along. He led out the sprint so I was able to come off his wheel although he didn’t make it too easy. I was again very happy to take the victory.”
Ik denk dat Sean het woord fupped verkeerd heeft gespeld, maar voor de rest is het wel een adequaat relaas van wat er is gebeurd, denk ik…

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Dertig jaar geleden: Sean Kelly wint Milaan-Sanremo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.