De Brugse bariton Hans Peter Janssens viert vandaag zijn zestigste verjaardag.

Hij was al geruime tijd bij de musicalafdeling van het Ballet van Vlaanderen werkzaam (Evita, Jesus Christ, Man van La Mancha, daarnaast ook nog Theaterlijke Dwaasheden, Phantom of the Opera), toen hij mij positief opviel als Bartolomeo Vanzetti in “Sacco en Vanzetti” van Dirk Brossé.
In 1998-1999 vertolkte hij de rol van Jean Valjean in Les Misérables in de Stadsschouwburg van Antwerpen. Eind 2000 stond hij in zijn laatste productie voor het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, namelijk in de rol van Ben in Follies.
Daarna vertrok de musicalacteur naar Londen, waar hij van oktober 2000 tot juli 2003 als eerste Belg ooit optrad in de hoofdrol van Jean Valjean in Les Misérables in het Palace Theater op West End. Hij werd er de langst opeenvolgende vertolker ooit in Londen in de rol van Jean Valjean. Mede door zijn rol als Jean Valjean werd hij gevraagd op te treden in het London Concert for Peace in het Drury Lane Theatre.
Van 2003 tot 2006 toerde Janssens door Vlaanderen en Nederland met het concertprogramma WestEndStory, samen met Hilde Norga en An Lauwereins.
Eind mei 2006 ging Janssens weer naar Londen om er op te treden in Les Misérables, deze keer in de rol van politiecommissaris Javert. Hiermee werd hij de eerste acteur in de geschiedenis van deze legendarische musical die in Londen werd gevraagd voor beide hoofdrollen.
Na terugkeer vertolkte hij vanaf november 2006 in de Stadsschouwburg van Antwerpen de rol van Dracula in de gelijknamige musical. Voor deze vertolking ontving hij de Vlaamse Musicalprijs 2006 voor Beste Mannelijke Hoofdrol.
In het seizoen 2008-2009 stond Janssens als gorillavader Korchak in Tarzan in Scheveningen.
Tussen oktober 2009 en de zomer van 2010 speelde hij opnieuw de rol van Javert in Les Misérables, in het Queens Theatre te Londen.
Vanaf september 2010 was hij te zien zijn als graaf Von Krolock in de Vlaamse versie van Dans der vampieren.
In februari 2011 speelde Janssens in de musical Oliver!, waarin hij de rol van Bill Sikes afwisselend met Peter Van De Velde vertolkte.
In november en december 2011 stond hij weer op de planken in het Fakkeltheater in Antwerpen in de kleine productie Lelies van Judas Theater Producties. Deze productie werd hernomen in 2015.
Vanaf oktober 2012 was Janssens te zien als alternate George in de musical Aspects of Love. Hij zal de rol af en toe overnemen van Ernst Daniël Smid.
In 2013 vertolkte Janssens de rol van Siegmund in Wagner’s Die Walküre in een concertante versie van het eerste bedrijf, met de Bielefelder Philharmoniker in Bielefeld in Duitsland. Nog in dat jaar zong hij Wagner in Tragedy of a friendship van Jan Fabre. In 2015 was hij te zien in de herneming van de musical Lelies met voorstellingen doorheen Vlaanderen en in Amsterdam. Verder op zijn agenda in 2015 stonden de rol van Remendado in Carmen en een herneming van zijn rol van Vanzetti in Sacco & Vanzetti.
In 2016 was hij te zien als Juan Peron in de musical Evita en als Cervantes in Ambras.

Ronny De Schepper

Hans Peter Janssens tussen Vera Mann en Linda Lepomme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.