De Nederlandse cabaretier Jan-Jaap van der Wal (foto YouTube) woont nu al enkele jaren in Vlaanderen en verdient dus voornamelijk hier zijn brood. Toch gaat hij in zijn derde zaalshow (die hij “Troisième” heeft genoemd, al kan hij dat zelf niet uitspreken) tekeer tegen de Vlaamse overheid en dan vooral gepersonifieerd door de N-VA. Zelf kom ik al jaren niet meer buiten, dus ik was gelukkig niet aanwezig (zou ik me anders hebben kunnen inhouden? ik vrees van wel), maar afgaande op de recensie van Karel Michiels in Het Nieuwsblad van vandaag 14 maart 2022 was het vreselijk (al vond Michiels het zelf allemaal schitterend, waarvan akte)…

“We moeten eens praten”, zegt van der Wal bij aanvang van de voorstelling. Ja, hij houdt nog van dit land. Maar ook in deze relatie beginnen hem na vijf jaar de onvolkomenheden op te vallen. Ons “grote talent voor excuses en teleurstellingen” bijvoorbeeld. Onze smalltalk die vaak verzandt in voor hem onverstaanbaar gemompel. En wat is dat toch met die leiders van ons? Bart De Wever die in Nederlandse talkshows luidop droomt van een Groot-Nederland, is dat niet hetzelfde als Poetin die het Russische rijk in ere wil herstellen? (vetjes van mij) Om nog maar te zwijgen van onze ‘schoonouders’, Jan Jambon en Liesbeth Homans.

Jambon moet het in deze show wel vaker ontgelden. De rommel op het podium, een kapotte piano, een hoop spots, touwen, microfoons en andere theaterrekwisieten: ook de schuld van de minister-president, met zijn ruïneuze cultuurbeleid, zeker tijdens corona. Het ‘comedy-brein’ van Jan Jaap van der Wal heeft de voorbije jaren regelmatig op ontploffen gestaan, maar zijn gevoel voor compromisloze humor heeft er gelukkig niet onder geleden.

Af en toe verlangt hij naar zijn ex, Nederland. Dan voelt hij zich toch weer een buitenlander. Een gemeenschappelijk verleden heeft hij niet met ons, en hij vraagt zich af of we dan wel een gemeenschappelijke toekomst kunnen hebben. Dat klinkt allemaal veel serieuzer dan het hier beschreven staat, maar het houdt van der Wal duidelijk wel bezig.

Karel Michiels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.