Vijf jaar geleden is in Bornem ex-profrenner Eddy Pauwels overleden. Pauwels blonk begin jaren 60 uit in Tour de France. Hij won er 4 ritten en droeg 5 dagen de gele trui.

63 eddy pauwels

Eddy Pauwels was dus een echte ronderenner. Ter vergelijking: zijn beste uitslag in een belangrijke eendagswedstrijd was een twaalfde plaats in de Waalse Pijl van 1961. Of een zestiende plaats in de Ronde van Vlaanderen van 1959 als we alleen de échte klassiekers tellen.

30 eddy pauwels

In de Ronde van Frankrijk daarentegen werd hij negende in 1961, tiende in 1962, elfde bij zijn debuut in 1959, dertiende in 1963, twintigste in 1964 en 25ste in 1960. Een Vlaming met dergelijke regelmaat zou op dit moment grote koppen halen in de kranten, maar in die tijd werd Pauwels eigenlijk een beetje ondergewaardeerd.

65 Eddy Pauwels

Nochtans won hij bovendien nog twee ritten in de Tour van 1961 en één in 1962 en 1963. Daarnaast droeg hij ook nog vijf dagen de gele trui (gespreid over 1959 en 1963). Daarom krijgt hij van mij ook een plaats in het escadron noir voor het grote Tourspel van Mark Uytterhoeven.

28 eddy pauwels

En dan moet je rekenen dat hij in 1962 ook nog eens negende eindigde in de Vuelta (achttiende in 1965). En laten we ook niet vergeten dat hij als liefhebber van Hoboken WAC in 1957 de Ronde van de DDR heeft gewonnen!
In zijn carrière verzamelde hij in totaal toch 23 overwinningen en 32 podiumplaatsen.

Ronny De Schepper

3 gedachtes over “Eddy Pauwels (1935-2017)

  1. Een erg ondergewaardeerde sportieve renner uit Bornem , die nog een echte ‘ flandrien ‘ mag genoemd worden . Een ronderenner ‘pur sang ‘ met een niet aflatende goesting om de trappers te geselen , zelfs in de laatste jaren tussen zijn enthousiaste fietselingen uit zijn dorp . Als eerbetoon aan hun ‘ coureur’ reden ze dan ook maar al te graag in zijn zog . Een zondags feestje voor zijn supporters op wielen ! Hij verdient een ereplaats in Bornem … We zullen hem nooit vergeten . Zijn glimlach, zijn humor en zijn ‘drive ‘ !

    een stille fan

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.