Exact op de plaats waar op 17 juli 1345 Jacob van Artevelde werd vermoord, werd op 5 maart 1997 het Film-Plateau geopend, een initiatief van de Gentse universitaire filmclub. De naam verwijst uiteraard naar filmpionier Jozef Plateau, ooit nog professor aan de Gentse universiteit, maar tevens wil het films “op een plateau” aanbieden.

Alhoewel het zaaltje van VTB-VAB aan de Paddenhoek (nog altijd eigenaar van het gebouw) oorspronkelijk niet voor films werd bedoeld en de zichtbaarheid dan ook niet honderd procent is, werd het dankzij de medewerking van Albert Warie, de legendarische projectionist van zowat alle Gentse filmzalen, toch tot een behoorlijke bioscoop omgeturnd.
Aan de wieg van het Film-Plateau stonden Sylvia Van Peteghem, Kaat Van de Velde, Jo Smets en vooral vice-rector Etienne Vermeersch. Een aantal van deze mensen, zoals Sylvia Van Peteghem, die toevallig (?) ook morgen jarig is, zijn verbonden aan de universiteitsbibliotheek. En dat is niet toevallig, want het initiatief gaat eigenlijk terug op de schenking van het filmarchief van Johan Daisne, die de bibliotheek in 1991 in ontvangst mocht nemen.
Uit die periode dateert ook de samenwerking met het Nationaal Filmarchief in Brussel en natuurlijk ook met het Internationaal Filmgebeuren in Gent zelf. In het kader van het Filmfestival werden geregeld tentoonstellingen georganiseerd, maar wat Jacques Dubrulle vooral interesseerde was de oprichting van een Gents filiaal van het Filmarchief. Aangezien het Filmarchief echter een nationale instelling is, was dit niet haalbaar. Er was immers al een filiaal in Antwerpen, zodat nu eerder Wallonië aan de beurt was i.p.v. nogmaals Vlaanderen.
De samenwerking met het Filmarchief is wel gebleven, al is er het probleem dat zij geen films mogen distribueren. Zij hebben echter wel de rechten gekocht op een aantal films om deze te vertonen in filmclubs en dergelijke. Dus niet met commerciële maar met educatieve bedoelingen. In die zin hebben de mensen van het Film-Plateau trouwens gesprekken gevoerd met Gentse bioscopen als Studio Skoop en Sphinx om hen op het hart te drukken dat het zeker niet de bedoeling was zich concurrentieel te gaan opstellen.
De programmatie gebeurt vooral in functie van twee werkgroepen die zich aan de Gentse universiteit met film bezighouden. Er is de Werkgroep Film en Televisiestudies van de Vakgroep Communicatiewetenschappen en dan is er ook nog de Vakgroep Podiumkunsten en Film. Voor hen is een initiatief als het Film-Plateau welgekomen, want, zoals Sylvia Van Peteghem het stelt: “Een boek kan men ontlenen, maar een klassieke film kan men niet altijd zo maar gaan bekijken.”
Vandaar ook dat de nadruk bij de programmatie vooral ligt op wat men in de literatuur de “canon” noemt: dit zijn de essentiële films, die men zeker moet gezien hebben. Daarbij is bijvoorbeeld nogal wat werk uit de periode van voor de klankfilms en die films worden dan geprojecteerd met pianobegeleiding door Tom Van der Schueren.

Referentie

Ronny De Schepper, Universitair Film-Plateau, Film maart 2001

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.